ABN Amro op 20 november naar beurs

Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam ANP

ABN Amro gaat op vrijdag 20 november naar de beurs. Een aandeel ABN zal tussen de 16 en 20 euro kosten. De eerste pluk aandelen die de Staat verkoopt (20 procent) brengt tussen de 3,008 miljard en 3,76 miljard euro op. Met deze aandelenprijs is de hele bank op de markt nu tussen de 15 en 18,8 miljard euro waard.

De nationalisatie van de bank heeft de staat 21,7 miljard euro gekost. Op papier brengt de beursgang dus minstens 3 miljard euro minder op.

Hoeveel de Staat uiteindelijk verliest of verdient aan de verkoop hangt af van de beurskoers. Als de aandelenkoers de komende jaren oploopt, de economie groeit en de bank winst maakt, stijgt de koers en dus de waarde van de bank en kan de Staat er mogelijk zelfs geld aan overhouden.

"Verheugd kondigen wij vandaag de lancering van onze beursgang aan"

Bestuursvoorzitter ABN Amro Gerrit Zalm

Roadshows

"Verheugd kondigen wij vandaag de lancering van onze beursgang aan", zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. De bank houdt nog wel een kleine slag om de arm over de eerste dag van notering. Als het beursklimaat bijvoorbeeld omslaat, kan de beursgang alsnog worden uitgesteld.

Het prospectus van de beursgang, de 'folder' die bij de beursgang hoort, is 729 pagina's dik en bevat een uitvoerige doorlichting van de bank, met de risico's en met de prijs van het aandeel. Vanaf vandaag tot en met donderdag 19 november kunnen investeerders en beleggers intekenen op het aandeel. 

De bank start vandaag met de roadshows, een soort tournee langs de financiële centra zoals Londen, New York, Frankfurt, Parijs en Amsterdam. Vijf mannen uit de top van de bank, onder wie bestuursvoorzitter Gerrit Zalm en financieel directeur Kees van Dijkhuizen, geven korte presentaties en voeren één-op-één gesprekken met beleggers, pensioenfondsen en investeerders om het aandeel aan de man te brengen.

Klap

Aan de hand van de belangstelling wordt de donderdagavond de definitieve prijs vastgesteld en de aandelen verdeeld. Met een klap op de beursgong gaat de handel op 20 november van start.

De bank wordt niet in een keer naar de beurs gebracht, maar in stukken. Van de 940 miljoen aandelen worden er in eerste instantie 188 miljoen aandelen verkocht. De Staat trekt voor de hele verkoop een tot twee jaar uit. De eerste pluk is 20 procent groot.

De begeleidende banken kunnen echter 15 procent extra aandelen inzetten als er veel vraag is of als de koers moet worden ondersteund. Als dat gebeurt, ligt de opbrengst tussen 3,5 miljard en 4,32 miljard euro.

1/2 NOS / Lars Boogaard
2/2

STER Reclame