NOS Nieuws

'Rijksrecherche zoekt lek in Tweede Kamer'

  • ANP
    VVD-fractieleider Zijlstra deed aangifte van het lekken

De rijksrecherche heeft enkele fractieleiders in de Tweede Kamer gehoord vanwege een lek uit de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). De Telegraaf meldt dat belgegevens van de fractieleiders zijn vergeleken met het nummer van een NRC-journalist.

De zaak gaat over de kwestie rond het doorspelen van 1,8 miljoen belgegevens aan de Verenigde Staten. Daarover zei minister Plasterk vorig jaar dat Nederland daar niets mee te maken had. Later gaf hij toe dat Nederland zelf de informatie had doorgespeeld.

Alle oppositiepartijen steunden daarop een motie van wantrouwen tegen de minister, omdat hij de Kamer niet goed had geïnformeerd.

Commissie Stiekem

Later bleek dat Plasterk de Kamer vertrouwelijk had geïnformeerd, via de CIVD, de zogeheten commissie Stiekem. Alles wat in de commissie voor inlichtingendiensten wordt besproken moet geheim blijven. Toch zou aan NRC Handelsblad zijn gelekt dat de commissie was geïnformeerd.

Commissievoorzitter Zijlstra (VVD) heeft daarop aangifte gedaan.

'Heel vervelend'

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemt het "heel vervelend als er vanuit vertrouwelijke commissies gelekt wordt". Hij zei in het WNL-programma Goedemorgen Nederland dat het van belang is dat er goed en breed onderzoek wordt gedaan naar de kwestie.

Van der Staaij wilde niet zeggen of hij zelf is verhoord.

CDA-leider Buma wil niets zeggen over de kwestie. "Dat past mij niks."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl