'Een gouden plak op de deurmat is niet zoveel waard'

ANP

Yvonne Hak was op de EK van 2010 dolgelukkig met haar zilveren medaille op de 800 meter. Maar had de Nederlandse niet eigenlijk goud moeten winnen? Ze eindigde in Barcelona achter de Russische atlete Maria Savinova, die in het maandag verschenen WADA-rapport nadrukkelijk met doping in verband wordt gebracht.

Heeft haar zilveren plak nu een gouden glans gekregen? "Helaas wel", stelt Hak. "Een gouden glans is goed, maar hij had natuurlijk helemaal van goud moeten zijn."

Antidopingagentschap WADA adviseert de internationale atletiekbond IAAF om Savinova wegens dopinggebruik voor het leven te schorsen. Hak zegt niet helemaal verrast te zijn. "Een topprestatie van een Rus of Russin werd de afgelopen jaren altijd wel een beetje anders bekeken dan van iemand anders. Maar dat het dopinggebruik in deze mate georganiseerd was, dat vind ik echt wel schokkend."

'Een gouden medaille op de deurmat is niet zoveel waard'

Yvonne Hak won op de EK van 2010 zilver op de 800 meter, achter de Russische atlete Maria Savinova. Ze reageert op het WADA-rapport met ernstige beschuldigingen aan het adres van Savinova.

De Britse atlete Jenny Meadows, die achter Hak het brons veroverde in Barcelona, liet via Twitter weten dat de Russische atletiekbond haar de mooiste momenten uit haar carrière heeft ontnomen. 

Hak deelt dat gevoel met Meadows. "Ik was toen zo blij met zilver. Het was een waanzinnig toernooi en een waanzinnige ervaring. Maar het had gewoon goud kunnen zijn. Hoe mooi was dat geweest."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

EK 2010: Savinova wint, zilver voor Hak op 800 meter
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mosterd na de maaltijd

Mochten de resultaten van Savinova eventueel nog worden geschrapt en Hak alsnog tot Europees kampioen worden gekroond, dan is dat volgens de 29-jarige Alkmaarse mosterd na de maaltijd. 

"Het gaat om als eerste over de streep komen, op het podium staan en dan het volkslied horen. Dat zijn de herinneringen die een gouden medaille zijn waarde geven. Dat zal ik nooit terug kunnen krijgen. Het is niet zoveel waard meer als er nu een gouden medaille op de deurmat valt. Maar ik wil hem wel hebben natuurlijk."

STER Reclame