'Vliegende brigades' helpen gemeenten waar een AZC problemen op dreigt te leveren.

Het Rijk gaat teams inzetten om gemeentebestuurders te beschermen bij grote weerstand tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Minister Plasterk zet ondersteuningsteams op die gemeenten ook gaan helpen met de organisatie van inspraakavonden. 

De minister van Binnenlandse Zaken reageert op recente incidenten in enkele gemeenten vanwege de aangekondigde komst van vluchtelingen. Sommige burgemeesters en raadsleden hebben dreigbrieven ontvangen en enkele hoorzittingen in onder meer Steenbergen en Purmerend zijn uit de hand gelopen.

Agressie en geweld

Plasterk veroordeelt scherp "de agressie en geweld" tegen bestuurders en gemeenteraadsleden. "Dit wordt totaal niet geaccepteerd en moet bestreden worden", aldus de minister.

Hij is vandaag met enkele burgemeesters om tafel gaan zitten om te praten over het voorkomen van de incidenten en bedreigingen. In de ondersteuningsteams zitten medewerkers van Binnenlandse Zaken, terreurbestrijder NCTV en het instituut voor Veiligheids-en Crisismanagement (COT). 

Beveiliging

Er komt ook extra geld van het Rijk voor de beveiliging van lokale bestuurders en politici. Gemeenten denken dat het om een bedrag van ongeveer 500.000 euro gaat.

STER reclame