NOS Nieuws

'Russen proberen conclusies dopingrapport onder tapijt te vegen'

In Rusland wordt getwijfeld aan de conclusies van het snoeiharde rapport over dopinggebruik en corruptie in de Russische atletiek, dat het anti-dopingagentschap WADA vandaag presenteerde. "De Russen zagen het wel aankomen, maar ze proberen op allerlei manieren de conclusies van het rapport onder het tapijt te vegen", zegt correspondent David Jan Godfroid.

In het rapport concludeert de dopingwaakhond dat fraude en corruptie wijdverbreid zijn. Het WADA had niet voorzien dat de omvang zo groot was en wil dat de Russische atletiekbond wordt geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF.

Volgens directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit is vooral de omvang van de fraude schokkend. "Je ziet dat iedereen er op alle niveaus bij betrokken was. Zelfs de geheime dienst bevond zich in het lab en moest elke week rapport uitbrengen."

Ik denk dat er niets anders op zit dan de accreditatie intrekken.

Herman Ram, directeur Nederlandse Dopingautoriteit

"Dat het zo erg zou zijn hadden ze hier in Rusland ook niet verwacht, maar helemaal onverwacht komt het ook niet", zegt Godfroid. Zo werden begin van de maand vijf Russische atleten geschorst vanwege dopingovertredingen, zegt hij. "Dus dat het een probleem is beseffen ze hier best."

De kritiek op het rapport komt onder meer van de voorzitter van de Russische atletiekfederatie. Die ontkent dat het WADA contact met hen heeft gezocht. En het hoofd van het Russische dopinglaboratorium noemt het rapport politiek gemotiveerd, vertelt Godfroid. "Hij heeft het vergeleken met de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld door de VS en Europa."

"Ik denk dat dat laboratorium een groot probleem heeft", zegt Ram. "Dat heeft zeer vergaand meegewerkt aan het wegwerken van dopingovertredingen in plaats van ze te ontdekken. Ik denk dat er niets anders op zit dan de accreditatie intrekken."

De Russen zullen van zich afbijten en zeggen: zie je wel, de westerse wereld zit erachter.

Correspondent David Jan Godfroid

Ondanks het rapport zal het lastig worden om prestaties van Russische atleten uit het verleden aan te pakken, zegt hij. "Dan moet je individueel kunnen bepalen of prestaties op een zuivere manier behaald zijn. Dat zal in veel gevallen niet lukken. Mede omdat er meer dan 1400 testen vernietigd blijken te zijn."

Als de internationale atletiekfederatie de conclusies van het WADA overneemt en Rusland schorst, dan zullen de Russen dat niet zomaar over hun kant laten gaan, zegt Goidfroid. "De Russen zullen van zich afbijten en zeggen: zie je wel, de westerse wereld zit erachter; die heeft een hekel aan ons en en wil Rusland op politiek en sportief gebied zo hard mogelijk raken."

Een schorsing zou betekenen dat Russische atleten niet meer mogen meedoen aan wedstrijden, inclusief de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Een denkbaar scenario, zegt Ram. "De fraude lijkt zo structureel te zijn dat ik me niet kan voorstellen dat Rusland gewoon aan het volgende kampioenschap gaat meedoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl