NOS Nieuws

Geen jihadisten tussen vluchtelingen ontdekt

Er is geen bewijs dat terroristen met de vluchtelingen mee naar Europa komen. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zijn er wel wat signalen dat jihadistische groepen gebruik willen maken van de vluchtelingenstroom, maar zijn er geen bevestigde gevallen waarin dit ook daadwerkelijk gebeurd is. Overigens werd gisteren bekend dat Italië begin oktober een Tunesische IS-terrorist heeft opgepakt die als bootvluchteling vanuit Libië het land probeerde binnen te komen.

In het nieuwste Dreigingsbeeld noemt de NCTV het ook onwaarschijnlijk dat terroristen de vluchtelingenstromen veel gebruiken. Het gevaar dat ze ontdekt worden, is daarvoor volgens hem te groot.

NCTV: uitsluiten doen we niets

Toch stelt hij vast dat de ongecontroleerde instroom van tienduizenden vluchtelingen in Europa veiligheidsrisico's met zich meebrengt, omdat het niet mogelijk is alle vluchtelingen volledig te identificeren en te screenen.

Al-Qaidamethoden

Het dreigingsniveau voor Nederland blijft substantieel. Dat houdt in dat er een reële kans is op een aanslag. Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een ophanden zijnde terreuraanslag, maar voor heel Europa geldt het beeld van een complexe en reële dreiging.

De complexiteit wordt onderstreept door de crash van de Russische Airbus boven de Sinaï. Als de Egyptische tak van IS hiervoor verantwoordelijk is, betekent het dat nu ook Rusland doelwit is van de terreurbeweging. Volgens Schoof lijkt het erop dat IS de methodes van al-Qaida overneemt, inclusief het plaatsen van bommen in vliegtuigen.

NCTV: Als het IS is, dan moeten we buitengewoon alert blijven.

Volgens de NCTV is niet vastgesteld dat de centrale IS-leiding betrokken is geweest bij aanslagen in westerse landen. Wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat de IS-leiding op zijn minst weet van plannen voor aanslagen in het westen.

Teleurgesteld

De coördinator stelt verder vast dat er weinig Nederlandse jihadgangers uit Syrië terugkeren. In de eerste helft van dit jaar waren het er zelfs maar twee. In totaal zijn er veertig teruggekeerd. Van de meesten gaat geen dreiging uit. Vaak zijn ze teleurgesteld door hun ervaringen.

Dat er zo weinig terugkomen uit het 'kalifaat' komt waarschijnlijk doordat IS er geen toestemming voor geeft en doordat de kans op vervolging in Nederland hen afschrikt.

In totaal zijn 220 Nederlanders naar Syrië vertrokken, van wie er 42 zijn gesneuveld. Gemiddeld vertrekken nog vijf jihadisten per maand uit Nederland.

NCTV: Nederlanders radicaliseren verder in IS

De coördinator stelt verder vast dat de jihadistische beweging in Nederland het laatste jaar veel minder zichtbaar is geworden. Er zijn geen pro-IS-demonstraties meer geweest en ook op internet lijkt de beweging minder actief. Er zijn geen charismatische leiders meer actief, onder meer omdat de leiders gevangen zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl