Wethouder Margriet Jongerius treedt per direct af Wikipedia / Sebastiaan ter Burg / CC BY 2.0

Wethouder Margriet Jongerius van Zorg, Welzijn en Cultuur verlaat de Utrechtse politiek. Volgens RTV Utrecht treedt ze per direct af. In een brief aan de gemeenteraad schrijft de GroenLinks-politica dat ze zelf vindt dat ze niet goed gedijt in de politiek.

"Mei 2014 heb ik een risico genomen door in te gaan op een verzoek van GroenLinks om mij kandidaat te stellen als wethouder", schrijft Jongerius. "Een rol als politiek bestuurder was voor mij nieuw."

Politieke Arena

Volgens Jongerius ligt "het openlijk mogen twijfelen, de tijd nemen en krijgen om nuances en alternatieven te kunnen afwegen" te gevoelig in de politieke arena.

De conclusie van Jongerius is dat haar stijl van besturen niet past bij de gemeentepolitiek en dat ze daarbuiten effectiever kan zijn.

TivoliVredenburg

Onlangs verscheen een vernietigend rapport van de Utrechtse rekenkamer over het muziekpaleis TivoliVredenburg. De bouw van het muziekcentrum viel bijna 60 miljoen euro duurder uit en de gemeente moest sinds de opening van het centrum met miljoenen bijspringen. 

Volgens Heleen de Boer, Fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht, is er geen verband tussen de problemen bij TivoliVredenburg en het vertrek van de wethouder. Zij zegt in een reactie "dat het besluit van Jongerius getuigt van een grootsheid die zeldzaam is in de politiek".

Reactie burgemeester

Burgemeester Van Zanen schrijft in een reactie dat het vertrek van Jongerius hem raakt. "Aan 'Utrecht maken we samen' droeg Margriet als geen ander bij. Tegelijkertijd zag ik haar worsteling met het werk in het politieke speelveld. Ik wens Margriet alle goeds toe."

STER reclame