EAZ Wind
NOS Nieuws

Houten windmolen al wereldberoemd in Groningen

Oud-studenten van de Universiteit Twente hebben een relatief kleine, houten windmolen ontwikkeld. Deze molen wekt genoeg energie op voor zo'n acht huishoudens. Hun bedrijfje, EAZ Wind in het Groningse Overschild, verovert met de uitvinding momenteel het Groningse platteland. Tientallen molens hebben ze al verkocht.

Volgend jaar hopen ze er dertig te produceren. Maar hun droom reikt natuurlijk verder dan Groningen: ook elders in Nederland zouden de houten molens moeten verschijnen.

"We krijgen veel aanvragen, ook bijvoorbeeld uit Friesland. Maar de bestemmingsplannen daar staan kleine windmolens van 15 meter (nog) niet toe", zegt Timo Spijkerboer van EAZ ("staat voor Enschede aan Zee, is een grapje uit onze studententijd, omdat we liever aan zee woonden met veel wind").

Innovatie

"Het is echt innovatie. Het eerste opvallende aan de windmolen is de rem. Als de bladen te hard gaan draaien, moeten ze remmen. Ze draaien zich dan uit zichzelf uit de wind. Dat doen we op een mechanische manier zonder elektronica. De tweede innovatie is de manier waarop we de generator produceren. Dat doen we met productiemethoden die eerder niet mogelijk waren."

Een en ander zorgt ervoor dat er een product op de markt is gekomen dat rendabel kan zijn.

Staal

De mast van de windmolen is van staal, de bladen en de staart zijn van hout. "Dit is dus geen enorme joekel, maar een molen van 15 meter hoog. Te vergelijken met een volwassen boom, past prima in het landschap", aldus Spijkerboer.

"Dit product komt echt tot zijn recht aan de randen van dorpen, in het buitengebied, op een industrieterrein, bij boerenbedrijven." Volgens EAZ is de windmolen voordeliger dan zonne-energie. "We merken dat andere bedrijven in de energiesector vaak veel te veel beloven. Daarom hebben wij de garantie dat als de molen niet opbrengt wat we beloofd hebben, wij de molen terugkopen van de klant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl