Studio Voetbal 8 november
NOS Voetbal

Een te harde Klassieker en Van Persie had meer respect verdiend

De Klassieker en Oranje vormen de hoofdmoot van Studio Voetbal op zondagavond. Zo is volgens de gasten aan tafel nogal wat aan te merken op de arbitrage bij Feyenoord-Ajax. En de communicatie van bondscoach Danny Blind laat te wensen over.

Om te beginnen met de strijd van zondag in De Kuip: arbiter Bas Nijhuis gaf negen keer geel, maar liet na om rode kaarten te trekken. Daarnaast had de goal van Ajax niet geteld als de grensrechter had gezien dat de bal over de lijn was geweest. "Als je dit niet ziet, houdt het op", stelt Volkskrant-journalist Willem Vissers over dat curieuze moment, waarbij Amin Younes mocht doorspelen en Ajax vervolgens de gelijkmaker kon scoren.

Waar komt dat harde spel vandaan?

Over Nijhuis zegt Vissers: "Deze scheidsrechter laat veel gaan omdat hij een wedstrijd wil laten lopen. Op een gegeven moment ga je dan marchanderen."

Henk ten Cate vindt dat de arbiter consequenter had moeten fluiten. "Waar komt dat vandaan, dat toelaten van harder spel?" vraagt Youri Mulder zich af. "Omdat we anders niet meer ver komen in Europa? Omdat ze in landen als Engeland wel door laten spelen?"

Rood Riedewald, El Ahmadi en Klaassen?

Henk ten Cate zag aan de openingsgoal van Sven Van Beek "bedroevend slecht" verdedigen van Ajax voorafgaan. "Dijks had het centrum moeten afdekken. Een gebrek aan communicatie. Jairo Riedewald kan een fantastische speler worden, maar had hem moeten coachen."

Feyenoord was heer en meester in de eerste helft en dat was vooral aan Vilhena te danken.

Pierre van Hooijdonk

Pierre van Hooijdonk zag in Feyenoorder Tonny Vilhena de uitblinker van het eerste uur. "Hij was fantastisch, overal te vinden. Feyenoord was heer en meester in de eerste helft en dat was vooral aan Vilhena te danken. Alleen heeft hij zijn eigen tankje wat overschat."

"Hij zakte weg", aldus Mulder. "Hij heeft een uur goed gespeeld en daarna werd het minder."

"Jammer als hij weg zou gaan", stelt Ten Cate. Van Hooijdonk houdt geen rekening met verlenging van Vilhena's aflopende contract. "Hij komt wel aan de bak. Hij is aan het einde van het seizoen transfervrij en heeft een goede naam."

'Feyenoord niet geduldig genoeg met Vilhena'

Na de Klassieker gaat de blik maandag weer naar het Nederlands elftal. In Noordwijk komt Oranje bijeen voor het begin van de voorbereiding op de oefeninterlands tegen Wales en Duitsland. Topscorer aller tijden Robin van Persie hoeft zich niet te melden. Hij werd gepasseerd door bondscoach Danny Blind.

"Het is een beetje makkelijk hoe er is afgerekend met Van Persie", aldus Vissers. "Blind haalt zaken erbij die niet kloppen", zegt Mulder.

Van Persie is een andere spits geworden, levert minder arbeid, is een momentenvoetballer geworden.

Pierre van Hooijdonk

Volgens Ten Cate verdient de communicatiewijze van Blind niet de schoonheidsprijs. "Dat had op een respectvollere manier gedaan kunnen worden", aldus de jeugdvoetbaladviseur van de KNVB. "Hij had naar hem toe moeten gaan en moeten uitleggen dat hij geen gebruik van hem ging maken omdat hij wil bouwen aan een nieuwe ploeg. Hij had aan Van Persie de keuze moeten laten hoe dat aan de wereld te vertellen."

De gasten aan tafel zijn het eens dat de Van Persie van nu niet meer de spits is van zijn beste jaren bij Arsenal en Manchester United. "Hij is een andere spits geworden", aldus Van Hooijdonk. "Hij levert minder arbeid, is een momentenvoetballer geworden. Dat was hij niet toen hij Manchester United naar de titel (2012/2013, red) schoot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl