ANP
NOS Nieuws

'Cees H. waarschuwde Fred Teeven voor ontvoering'

Drugscrimineel Cees H. heeft in 1995 toenmalig officier van justitie Fred Teeven gewaarschuwd voor een ontvoering of zelfs een aanslag. Teeven zou ontvoerd worden door criminelen uit het kamp van drugsbaas Johan V., alias de Hakkelaar, die door Teeven strafrechtelijk werd vervolgd. Ze waren van plan hem op te sluiten in een kooi die al was gebouwd op het terrein van een autosloperij.

Dat meldt het tv-programma Brandpunt Reporter op basis van gesprekken met betrokkenen bij de deal die Teeven in 2000 sloot met Cees H. Daarbij betaalde H. een boete van 750.000 gulden en kreeg vervolgens een bedrag van bijna 5 miljoen gulden terug waarop justitie eerder beslag had gelegd. De deal leidde in maart tot het aftreden van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en Teeven, die staatssecretaris was op dat departement.

Hoge gunfactor

Teeven kreeg de waarschuwing op 21 mei 1995 tijdens een ontmoeting met Cees H. in de beveiligde inrichting in Vught. Na de waarschuwing van H. werd Teeven door het Openbaar Ministerie twee en een half jaar lang streng beveiligd.

Een voormalig justitie-ambtenaar vertelde Brandpunt Reporter dat H. Teeven tijdens de ontmoeting ook belangrijke achtergrondinformatie gaf over de criminele financiële geldstromen van de Hakkelaar. Brandpunt Reporter suggereert dat die informatie, samen met de waarschuwing die Teeven kreeg, zorgde voor een hoge gunfactor ten opzichte van Cees H. bij de deal die justitie met hem sloot.

'Onzin'

Wout Morra, de advocaat van de Hakkelaar, noemt de ontvoeringsplannen van Teeven onzin. Volgens Morra heeft Cees H. die verzonnen om sterker te staan in de onderhandelingen. Wel vindt hij het aannemelijk dat Cees H. een verklaring heeft afgelegd over zijn cliënt Johan V.

Volgens Brandpunt Reporter blijkt ook dat de ambtelijke top van het ministerie van Veiligheid en Justitie al veel eerder op de hoogte was van het bedrag van bijna 5 miljoen gulden dat Cees H. van Justitie terugkreeg. Dat blijkt uit een tot nu toe geheim gebleven verslag van een gesprek op 25 april 2014 tussen Teeven en directeur-generaal Gerard Roes, waarin dat bedrag werd genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl