32 arrestaties bij Pegida-demonstratie Utrecht

Aangepast
ANP

In Utrecht zijn vanmiddag 32 mensen opgepakt bij de betoging van de anti-islambeweging Pegida. Het gaat om zowel Pegida-aanhangers als tegendemonstranten. Een deel van hen kon geen identiteitsbewijs tonen; anderen zijn aangehouden voor verstoring van de openbare orde of geweldpleging. Een van de arrestanten had een agent geslagen en wordt verdacht van mishandeling.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onrust rond Pegida-demonstratie in Utrecht

Bij de betoging in het Hogelandsepark waren ruim honderd Pegida-aanhangers aanwezig. Volgens verslaggever Ardy Stemerding was er veel politie op de been. "Er waren af en toe wat spanningen", zegt hij. Zo verzamelden zich tegenover het park wat tegendemonstranten. Zij riepen leuzen naar de Pegida-aanhangers. De groep werd weggestuurd door de politie.

1/3De demonstratie in het Hogelandsepark NOS / Ardy Stemerding
2/3Politie houdt een groepje Pegida-aanhangers tegen in het centrum van Utrecht NOS / Ardy Stemerding
3/3Politiemensen kijken toe bij de demonstratie van tegenstanders van Pegida in het Hogelandsepark in Utrecht Ardy Stemerding / NOS

De gemeente had een mars van Pegida verboden. Toen een aantal aanhangers vanuit het centrum naar het Hogelandsepark wilde lopen, trad de politie op. Uiteindelijk stapten twintig van hen in de bus. Ook nam de politie een aantal protestborden van Pegida in beslag. Daarop stonden anti-islamitische teksten en afbeeldingen van een persoon met een bom als tulband. Dat is strafbaar, schrijft het Openbaar Ministerie op Twitter.

OM Midden-NL
@OM_MiddenNL
Op bord stond tekst die i.c.m. afbeelding van bom als tulband een gewelddadige boodschap uitdraagt, dit is strafbaar https://t.co/euPsEdD4O3
3 jaar geleden

Burgemeester Jan van Zanen kijkt tevreden terug op de dag. "Ondanks diverse pogingen om de demonstratie te verstoren, is de situatie beheersbaar gebleven en is alles veilig verlopen. Daarmee is recht gedaan aan de vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie."

Buiten het centrum

Van Zanen had het Hogelandsepark, dat buiten het centrum ligt, eerder deze week aangewezen als locatie voor de betoging. Bij het vorige protest van de beweging, in het centrum van de stad, braken er opstootjes uit toen tegendemonstranten tegenover de Pegida-aanhangers kwamen te staan.

STER Reclame