1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Steve Geelhoed
NOS Nieuws

Dode dwergvinvis gevonden op scheepsboeg

In de haven van Rotterdam is een dode dwergvinvis gevonden op de boeg van een schip. Het is pas de vierde keer dat er zo'n vondst is gedaan in Nederland.

Het dier is van het schip afgehaald en onderzocht op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Onderzoekster Lonneke IJsseldijk doet sectie op de dwergvinvis die ruim vijf meter lang is en 910 kilo weegt. "Het duurt een paar dagen voor we de doodsoorzaak definitief kunnen vaststellen, maar tot dusver heb ik aanwijzingen dat de aanvaring het dier fataal is geworden. Ik weet al wel dat het om een jong vrouwtje gaat."

Goede conditie

De zeezoogdieren die eerder werden gevonden in de haven van Rotterdam, in 2011, 2012 en 2013, waren gewone vinvissen, een grotere soort. In twee gevallen was een aanvaring de doodsoorzaak, bij het derde dier was dat niet meer vast te stellen.

  • Steve Geelhoed
  • Steve Geelhoed

De dwergvinvis die vanmorgen is gevonden was kleiner dan de eerdere vondsten, maar het kadaver was nog in goede conditie. "Waarschijnlijk is ze dus niet lang voor het schip de haven binnenliep aangevaren", zegt IJsseldijk.

"Dan zou ze wel wat uit de richting zijn, want dwergvinvissen komen niet veel voor hier voor de kust. Ik ga nog proberen de route van het schip te achterhalen om daar meer duidelijkheid over te krijgen." Ook onderzoekt IJsseldijk nog of het dier in goede conditie was, of misschien verzwakt was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl