EPA
NOS Nieuws

Historische handdruk tussen presidenten Taiwan en China

In een hotel in Singapore hebben de staatshoofden van China en Taiwan elkaar voor het eerst in de geschiedenis de hand geschud. Niet eerder was er een ontmoeting op het hoogste niveau tussen China en Taiwan, sinds de door de communisten verslagen nationalistische regering zich in 1949 op het eiland voor de Chinese kust vestigde.

Zo'n zeshonderd journalisten zagen hoe de presidenten Xi Jinping en Ma Ying-jeou breed lachend naar elkaar toe liepen, elkaar de hand schudden en poseerden voor de menigte fotografen in de hotelzaal. De historische handdruk duurde volgens de Chinese staatstelevisie 1 minuut en 10 seconden.

Historische handdruk

President Xi benadrukte dat zijn land en Taiwan één familie zijn en dat "geen enkele kracht ons uit elkaar kan trekken". President Ma sprak de hoop uit dat het conflict tussen de twee landen vervangen wordt door een vreedzame dialoog.

De gesprekspartners spraken elkaar aan met "meneer", omdat ze elkaar formeel niet als staatshoofd erkennen.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie, die weer ingelijfd moet worden. De gespannen relatie tussen beide landen is de laatste jaren enigszins ontdooid door toedoen van Ma.

Dat Peking-vriendelijke beleid wordt streng afgekeurd door de Taiwanese oppositie, die dan ook felle kritiek heeft op de ontmoeting in Singapore. "Die politici zijn bang dat deze president afspraken maakt met China waar Taiwan helemaal niet op zit te wachten", zegt correspondent Marieke de Vries. In januari zijn er verkiezingen in Taiwan en president Ma speelt daarin geen rol meer. "Ze houden hun hart vast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl