Betoger tegen de megapijpleiding
NOS Nieuws

VS wijst bouwvergunning voor Keystone-pijpleiding af

De omstreden Keystone-pijpleiding komt er voorlopig niet. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een bouwvergunning van energiegigant TransCanada voor het aanleggen van de pijpleiding afgewezen.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is de aanleg niet in het belang van het land. President Obama is het daarmee eens, zei hij op een persconferentie.

Volgens Obama zal de pijpleiding geen wezenlijke bijdrage leveren aan de economie en ook niet leiden tot lagere benzineprijzen, zoals door voorstanders werd aangedragen. Ook zou de aanleg schadelijk zijn voor de leidende positie van de VS op het gebied van klimaatverandering.

VS wijst bouwvergunning Keystone-pijpleiding af.

De discussie over de aanleg van de Keystone-pijplijn sleept zich al zeven jaar voort. De 1900 kilometer lange olieleiding zou de bestaande oliepijpleidingen in de VS en Canada met elkaar moeten verbinden. Daardoor zou ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada vervoerd kunnen worden naar raffinaderijen in het zuiden van de VS.

Maar de aanleg van de pijpleiding is omstreden. Milieugroeperingen verzetten zich ertegen en in het Amerikaanse Congres kwamen de Democraten en de Republikeinen lijnrecht tegenover elkaar te staan in de kwestie.

Vorig jaar november haalde een wet die de pijpleiding mogelijk moest maken net geen meerderheid in het Congres, omdat de Democraten ervoor gingen liggen. Een nieuw Congres met een Republikeinse meerderheid nam de wet begin dit jaar wel aan. Obama sprak er toen zijn veto over uit.

Canada

Daardoor verslechterde de band met Canada, want de toenmalige premier Harper was een fel voorstander van de pijpleiding. Zijn vorige maand gekozen opvolger Justin Trudeau is milder en heeft gezegd dat hij ook openstaat voor andere opties.

Obama en Trudeau spraken elkaar telefonisch voorafgaand aan de persconferentie. Volgens Obama was Trudeau wel teleurgesteld, maar zei hij dat hij de beslissing van de VS respecteert. Volgens Trudeau is een goede relatie met de VS veel belangrijker dan welk project ook.

Dat de aanvraag nu is afgewezen, betekent niet per se dat de Keystone-pijpleiding er definitief niet komt. De voorstanders van de pijplijn stappen waarschijnlijk naar de rechter om het besluit over de bouwvergunning aan te vechten.

Presidentsverkiezingen

Het Congres, dat door de Republikeinen wordt gedomineerd, zal opnieuw proberen het veto ongedaan te maken met een tweederde meerderheid in beide kamers van het Congres. Tot nu toe zijn pogingen hiertoe mislukt.

En dan zijn er ook nog de naderende presidentsverkiezingen. Als er bij die verkiezingen een Republikeinse president wordt gekozen, kunnen de plannen voor de pijpleiding alsnog worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl