Charlie Hebdo
NOS Nieuws

Rusland hekelt Charlie Hebdo-cartoons over vliegtuigcrash

Het Kremlin is kwaad op de redactie van Charlie Hebdo. Het Franse satirische tijdschrift publiceerde twee cartoons over de crash van het Russische vliegtuig in de Sinaï-woestijn. "Dit heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken", zei een woordvoerder van Poetin. "Het is een schande."

Op een van de tekeningen is een IS-strijder afgebeeld in een regen van brokstukken en lichaamsdelen. Boven de cartoon staat de tekst: de Russische luchtmacht voert extra bombardementen uit op IS.

Op de andere tekening staat een schedel met een zonnebril. "Ik had Air Cocaïne moeten nemen", staat erbij in een tekstballon. Dat is een verwijzing naar het nieuws over Franse piloten die drugs smokkelden vanuit de Dominicaanse Republiek.

Moskou vindt het onacceptabel dat de cartoons zijn gepubliceerd, maar volgens de woordvoerder zal het Kremlin geen officiële klacht indienen bij de Franse regering.

Op sociale media reageerden veel Russen woedend op de afbeeldingen. "Waarom hebben ze dan geen cartoon gemaakt over de cartoonisten van Charlie Hebdo die in januari zijn doodgeschoten", zei een van hen op Twitter.

De Russische Airbus stortte afgelopen weekend neer in de Egyptische Sinaï-woestijn. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven. Bijna alle passagiers waren toeristen uit Rusland die op vakantie waren in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl