Familie en vrienden van Henriquez dragen een foto van de Arubaan tijdens zijn begrafenis op Aruba ANP

Mitch Henriquez stikte door de nekklem die agenten toepasten bij zijn arrestatie in juni. Dat staat in het onderzoeksrapport van Rijksrecherche, schrijft RTL Nieuws. Volgens het rapport wijzen de sporen op het lichaam van de 42-jarige Henriquez erop dat hij om het leven is gekomen door politiegeweld.

De onderzoekers schrijven dat er "verstikkingseffecten zijn ontstaan" door een "uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals" dat werd veroorzaakt door "verwurging in het kader van een nekklem". Daardoor kwam Henriquez volgens hen uiteindelijk te overlijden.

In het rapport staat ook dat agenten de Arubaan hard op zijn neus hebben geslagen. Ook dat zou hebben bijgedragen aan zijn dood. De stomp op de neus kan volgens de onderzoekers hebben geleid tot een zuurstoftekort. Daarmee kan het "een bijdrage hebben geleverd aan het intreden van de dood", schrijven zij. 

Misverstand

Henriquez overleed in een politiebusje nadat hij bij een muziekfestival in Den Haag hardhandig was gearresteerd. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Volgens de politie verzette de Arubaan zich tegen zijn aanhouding, waarna de agenten geweld gebruikten om hem in de boeien te slaan.

De advocaat van de nabestaanden van Henriquez, Gerald Roethof, zei gisteren bij Pauw dat de Arubaan "gigantisch mishandeld" is. De bedreiging was volgens hem een misverstand: "Hij heeft een flauwe grap gemaakt. Hij greep naar zijn geslachtsdeel en zei dat hij een wapen had. Er waren agenten die dat niet serieus namen, maar enkele anderen zeiden dat ze zich zeer bedreigd voelden."

Het Openbaar Ministerie wilde nog niet reageren op de conclusies uit het onderzoeksrapport. Een woordvoerder zegt dat het OM het rapport nog moet bestuderen.

STER reclame