De Franse gendarmerie bij Calais EPA

Frankrijk gaat grenscontroles invoeren in de weken rond de klimaattop in Parijs. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, gezegd. Volgens correspondent Ron Linker neemt Frankrijk deze maatregel omdat het zo'n grootschalig evenement is.

Cazeneuve benadrukte dat de grenscontroles niet betekenen dat Frankrijk zich niet langer aan het Schengen-verdrag houdt. In dat verdrag staat dat landen onder bijzondere omstandigheden tijdelijk grenscontroles mogen invoeren.

Volgens de Franse regering is die bepaling van toepassing op de klimaattop. "Het is het grootste evenement in Parijs sinds de jaren 50", zegt Linker.

Dreiging

De Franse autoriteiten zijn extra alert na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in januari. Linker zegt dat er sprake is van een terroristische dreiging in de aanloop naar de klimaattop. "Er zijn verschillende videoboodschappen uitgebracht waarin mensen in Frankrijk worden opgeroepen om aanslagen te plegen."

Ook wil Frankrijk voorkomen dat demonstranten geweld gebruiken tijdens protesten. "Bij iedere top heb je demonstraties van anarchisten en anti-globalisten", zegt Linker. Volgens hem bereidt een aantal protestorganisaties zich al voor op fel protest tijdens de klimaatconferentie.

De klimaattop is in Parijs tussen 30 november en 11 december.

STER reclame