Bij de commissie-De Winter, die vooronderzoek doet naar geweld in de jeugdzorg, hebben zich nog voor het openen van een meldpunt al zeventig mensen gemeld die in hun jeugd te maken hebben gehad met geweld in tehuizen of bij pleeggezinnen. Dat zegt voorzitter Micha de Winter tegen RTV Utrecht. Zijn commissie is gisteren formeel geïnstalleerd door minister Van der Steur.

Commissie schrikt van meldingen geweld in de jeugdzorg

De Winter zegt dat hij enorm is geschrokken van de verhalen en van de "intensiteit van het leed dat naar voren komt". Betrokkenen berichten volgens hem over heftig en langdurig geweld. Verder valt op dat lichamelijk en psychisch geweld vaak samengingen met seksueel misbruik, aldus De Winter. 

"Het is heftig wat we zien tot nu toe. Het is langdurig, het heeft veel impact op de rest van je leven. Vernedering, verwaarlozing, maar ook lichamelijk geweld, de trap af gooien, opsluiten en slaan. Eigenlijk komt het heel vaak samen voor", aldus de Winter. Hij wil gaan onderzoeken of het een structureel probleem is.

Vooronderzoek

De commissie-De Winter doet eerst vooronderzoek naar geweld in de jeugdzorg tussen 1945 en nu. De zeven leden brengen onder meer in kaart of er genoeg bronnen zijn voor wetenschappelijk onderzoek en of er signalen zijn van systematisch geweld in de jeugdzorg. De Winter is er nu al van overtuigd dat het onderzoek een vervolg moet krijgen. "Het is de moeite waard om dit uit te zoeken", zegt hij.

De commissie heeft tot mei de tijd voor het vooronderzoek. Daarna besluit het kabinet of er een grootschalig onderzoek komt. Als dat gebeurt, verwacht De Winter dat er ook een meldpunt komt.

Waar kan een slachtoffer van geweld in de jeugdzorg zich melden?

STER reclame