Volgens Fens was Marc de enige die niet zenuwachtig leek te zijn voor het interview Straatnieuws Utrecht

De Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws heeft een exclusief interview gehad met paus Franciscus. De paus ontving Straatnieuws-verkoper Marc, hoofdredacteur Frank Dries, journalist Stijn Fens en PR-man Jan-Willem Wits vorige week in het Vaticaan. Het was het eerste interview van Franciscus aan een Nederlands medium. 

"Het was heel bijzonder om hem te ontmoeten. Hij is echt zo simpel als hij lijkt. We hebben ongeveer een uurtje zitten kletsen", zegt hoofdredacteur Frank Dries in het NOS Radio 1 journaal.

Briefje

Aan het interview gingen maanden van overleg vooraf. "Het is een jaar geleden begonnen. Jan-Willem zei op een dag tegen me: de straatkrant en de paus, is dat niet iets? Dan wordt er een briefje onder een deur door geschoven, dan hoor je dat ze het een leuk idee vinden en dat je vragen mag opsturen", zegt Dries. 

In augustus werd een datum geprikt en kozen Fens en Wits, die het interviewverzoek namens Straatnieuws hadden ingediend, de dakloze Marc uit als interviewer. 

Het gesprek vond plaats in Casa Santa Marta, het woonverblijf van de paus, en ging vooral over zijn persoonlijke vrijheid, zijn kindertijd en zijn inzet voor armen. Marc zei tegen RTV Utrecht dat hij de paus "vriendelijk, aardig, maar vooral erg relaxed" vond. Zijn interview met de paus verschijnt vandaag.

Deze zomer was er dan eindelijk witte rook.

Hoofdredacteur Frank Dries

Dat de paus juist daar is gaan wonen, en niet in het Apostolisch Paleis, is vanwege "mentale redenen", zei hij tegen de journalisten. "Hier ontmoet ik mensen, groet ze, en dat zorgt ervoor dat deze gouden kooi voor mij wat minder een kooi is. Maar ik mis de straat." 

Franciscus wees er op dat Jezus als arme dakloze ter wereld kwam en dat de kerk zich moet blijven inzetten tegen armoede en uitsluiting, schrijft Stijn Fens in Trouw, waar hij beschrijft hoe het gesprek tot stand is gekomen. 

En dat was nog niet zo gemakkelijk: er is een hele weg afgelegd met allerlei hindernissen. "Afgelopen zomer was er dan eindelijk witte rook", vertelt Dries in het NOS Radio 1 Journaal.

Het interview dat de daklozenkrant met de paus hield, wordt overgenomen door straatkranten over de hele wereld. 

De cover van het Pausnummer van Straatnieuws Straatnieuws.nl

Een bezoek aan Nederland? Wie weet.

Paus Franciscus

Tijdens het gesprek gaf de paus aan dat hij wel een keer naar Nederland wil komen. "De deur is niet gesloten, het is niet onmogelijk. En nu Nederland een Argentijnse koningin heeft, wie weet", zei het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk tegen de daklozenkrant. 

Paus Franciscus staat bekend om zijn betrokkenheid bij dak- en thuislozen. Fens, die werkt voor Trouw en KRO Brandpunt, zegt dat een interviewverzoek namens een gewone Nederlandse krant kansloos is. "Dit was een briljant idee", zegt hij

Marc en de professionele journalisten kregen van de paus een rozenkrans cadeau. Straatnieuws had voor de paus een kaars in de vorm van de Domtoren meegenomen, maar die is per ongeluk achtergebleven in het vliegtuig. Volgens Dries wordt er nog een nieuw cadeau opgestuurd. 

Het interview is tegen een bijdrage van 5 euro ook te lezen op de website van het Straatnieuws.

Marc draagt de rozenkrans die hij van de paus kreeg Trudy van Rijswijk / NOS

STER reclame