NOS Nieuws Binnenland

Voorlopig geen Nederlandse toeristen naar Sharm-el-Sheikh

AFP

TUI en Neckermann brengen voorlopig geen Nederlandse toeristen meer naar de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Zondag en dinsdag gaan lege chartervliegtuigen naar de badplaats om Nederlanders die hun vakantie hebben beëindigd op te halen.

Zo'n 200 toeristen die bij TUI hebben geboekt, komen met twee vluchten op 8 en 10 november terug. Nog eens 42 reizigers die met Neckermann naar Sharm-el-Sheikh zijn gegaan, kunnen ook op 10 november terug, tenzij ze een langer verblijf hebben geboekt. "In de badplaats zelf is het veilig", aldus een woordvoerder van Neckermann.

TUI en Neckermann hebben dat besloten naar aanleiding van de crash van een Russische Airbus. Daarbij kwamen zaterdag 224 mensen om het leven.

Alleen handbagage

De vakantiegangers mogen alleen handbagage meenemen op de terugreis. De ruimbagage wordt later nagestuurd. Dat gold ook voor een Transavia-vlucht vanuit de Egyptische badplaatsen Hurghada en Marsa Alam, die gisteravond naar Nederland vertrok. Transavia volgt het beleid van KLM, dat ook geen ruimbagage toestaat op een vlucht van Caïro naar Schiphol.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bepalen luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties zelf of ze op Sharm-el-Sheikh blijven vliegen. Het ministerie heeft alleen een adviserende rol.

Opgehaald

De Britse luchtvaartmaatschappijen Monarch en EasyJet halen vanaf vandaag de 20.000 Britten op die vastzitten in Sharm-el-Sheikh. Volgens de regering in Londen kan het een week tot tien dagen duren voordat ze allemaal weer thuis zijn. Morgen zullen de twee Britse maatschappijen veertien vluchten uitvoeren tussen Sharm-el-Sheikh en Londen. 

De toestellen worden extra gescreend om de veiligheid van de passagiers te garanderen. Ook het Belgische Jetairfly gaat toeristen uit Sharm-el-Sheikh ophalen.

STER reclame