Staatssecretaris Van Rijn en minister Schippers in de Tweede Kamer ANP

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat minister Schippers verzekerden meer zeggenschap geeft. De minister heeft een wet klaarliggen die patiënten een steviger positie geeft ten opzichte van de zorgverzekeraars. Volgens PvdA-Kamerlid Bouwmeester gaat die wet niet ver genoeg.

Vorig jaar stemden drie PvdA-senatoren tegen de nieuwe zorgwet van Schippers. Zij vonden de macht van de zorgverzekeraars te groot worden. Om de PvdA tegemoet te komen, beloofde VVD-minister Schippers dat ze verzekerden inspraak zou geven om tegenspel te bieden aan de zorgverzekeraars.

Vandaag, tijdens het debat over de begroting, vroeg Bouwmeester aan Schippers om de wet aan te passen. Volgens Schippers is ze te laat met dat verzoek. De wet is bijna klaar en als die moet worden aangepast, zou de invoering worden vertraagd. 

Cliënten aansprakelijk

Als de cliënten zeggenschap krijgen, zouden ze ook aansprakelijk kunnen worden voor beslissingen van zorgverzekeraars. "Dat moet eerst juridisch goed uitgezocht worden", zegt Schippers.

Bouwmeester noemt dat een drogreden: "Als de minister de zeggenschap van cliënten niet wil uitbreiden, moet ze dat gewoon eerlijk zeggen."

Genoeg kansen

De minister zegt dat de fracties in de Eerste en de Tweede Kamer genoeg kansen hebben gehad om input te leveren voor de nieuwe wet. Ze begrijpt niet waarom de PvdA nu op het laatste moment nog met een wijziging komt. 

De Kamer stemt dinsdag over een motie waarin staat dat Schippers de wet toch moet aanpassen. 

PvdA en VVD botsen opnieuw over inspraak in de zorg

STER reclame