Dijsselbloem: aftrekbaarheid 'coco's' terecht politiek besluit

anp

Dat een nieuw type obligaties voor banken fiscaal aftrekbaar is geworden, was een politiek besluit van het kabinet. Die aftrekbaarheid was vooral bedoeld om "een gelijk speelveld tussen Nederlandse banken en banken in andere Europese landen" te creëren, schrijft minister Dijsselbloem aan de Kamer.

Hij reageert op kritische vragen uit de Tweede Kamer. Die wilde naar aanleiding van een bericht uit NRC Handelsblad weten hoe de wet over de aftrekbaarheid van de obligaties, 'coco's', tot stand is gekomen. De krant schreef over grote invloed van ING.

Deels

Dijsselbloem erkent dat ING suggesties heeft gedaan voor de wet. Volgens hem zijn die voorstellen op hun merites beoordeeld en deels overgenomen. "Maar de essentie is ongewijzigd gebleven."

De minister benadrukt dat soortgelijke obligaties eerder ook aftrekbaar waren. Hij vindt het een terechte keuze dat het belastingvoordeel alleen voor banken geldt. "Zij krijgen echt kapitaalseisen opgelegd en andere bedrijven niet. Banken staan ook onder toezicht." Hij benadrukt dat ook andere Europese landen dit type aftrekbaarheid kennen. 

Al klaar

Volgens Dijsselbloem was de essentie van het wetsvoorstel al klaar toen ING zich met de tekst bemoeide. En "ING is in dit dossier opgetreden als vertegenwoordiger van de banken." 

De minister onderstreept verder dat het consulteren van belanghebbenden, deskundigen, organisaties en personen tegenwoordig steeds meer standaardprocedure is bij concept-wetsvoorstellen. "Goede suggesties worden daarbij overgenomen, maar steeds onder volledige verantwoordelijkheid van de bewindspersonen."

Geen staatssteun

Dijsselbloem vindt dat de wet geen ongeoorloofde staatssteun is. De Europese Commissie maakte wel kritische kanttekeningen bij de beperking van de aftrekbaarheid tot alleen banken, maar volgens Dijsselbloem is niet aan alle voorwaarden voor staatssteun voldaan. 

Volgens de minister is de beslissing over de wet "weloverwogen en eigenstandig" genomen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2Dijsselbloem staat achter belastingwet voor banken

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2Kamer gaat over lobbycultuur praten

STER Reclame