De economie trekt aan, onder meer dankzij de aantrekkende consumptie.
NOS Nieuws

Meer optimisme over Nederlandse economie

Het gaat beter met de economie in Nederland. Dat zegt niet alleen de Europese Commissie in Brussel, maar ook de economische bureaus van de grote banken stellen hun groeiverwachtingen naar boven bij. Ging de Commissie afgelopen mei nog uit van een groei van 1,6 procent, nu is dat 2,1 procent.

De Rabobank kwam vanmorgen met een nóg hogere raming: 2,75 procent. En gisteren zei topman Ralph Hamers dat men bij ING uitgaat van een groei van 2,5 procent.

Het is een bekend verschijnsel waar ook het Centraal Planbureau (CPB) vaak mee kampt: bij een neergang van de economie moeten de verwachtingen steeds weer naar beneden worden bijgesteld, maar als het herstel doorzet zijn de economen elke keer iets te somber. Voor volgend jaar is het CPB dit keer overigens een stuk positiever dan Brussel.

Groeiramingen voor de Nederlandse economie

JaarEuropese CommissieCentraal PlanbureauRabobankING BankABN Amro Bank
20152,0 %2,0 %2,25 %2,0 %2,3 %
20162,1 %2,4 %2,75 %2,5 %2,5 %
20172,3 %----

Seinen op groen

"Voor de Nederlandse economie staan alle seinen op groen", schrijft de Europese Commissie in haar rapport. De huidige groei komt vooral door hogere binnenlandse bestedingen. Door lagere belastingen en hogere lonen zal met name in de tweede helft van volgend jaar de consumptie nog verder aantrekken. "Dat zou gunstig moeten zijn voor de daling van de werkloosheid."

Want al staat de economie weer op het niveau van voor de crisis, dat geldt niet voor de werkgelegenheid. Er zijn 130.000 mensen minder aan het werk dan toen.

Herstel bouw

Net als de Commissie wijst ING op de flinke stijging van de koopkracht. Consumenten hebben weer meer geld te besteden en geven dat ook uit. Bovendien profiteren veel sectoren van de opleving in de woningmarkt. Die levert meer werk op voor bouwbedrijven en dat werkt weer positief uit op andere sectoren zoals de groothandel, het wegtransport en de binnenvaart.

Tegenvallende wereldeconomie

De Rabobank ziet Nederland als een van de koplopers in Europa, maar wijst ook op de risico's in de wereldeconomie, vooral vanwege de groeivertraging in China. Die zie je op dit moment nog niet erg terug in de exportcijfers.

Of de lichte stijging van de export de komende maanden doorzet is onzeker. "De export kan in het geval van een onverwacht snellere Chinese groeivertraging wel degelijk worden geraakt via een lagere wereldhandelsgroei en vertrouwenseffecten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl