NOS Nieuws

130 km/u: Milieudefensie fel tegen, Veilig Verkeer voor

Milieudefensie begrijpt er niets van dat het ministerie van Infrastructuur de maximumsnelheid op veel wegen gaat verhogen. Vanaf februari mogen automobilisten op 61 procent van de snelwegen 130 kilometer per uur rijden.

De organisatie zegt dat de verhoging grote gevolgen heeft voor het milieu. Zo leidt die volgens Milieudefensie tot meer luchtvervuiling, meer geluidsoverlast en een hogere CO2-uitstoot.

Veiliger

Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet juist voordelen in de verhoging. Nu hebben automobilisten nog vaak te maken met wisselende maximumsnelheden. Binnen enkele kilometers kan de toegestane snelheid meerdere keren veranderen. Straks komen er langere trajecten waar automobilisten aaneengesloten 130 kunnen rijden.

"Nu is het soms een wirwar van borden langs de weg en is het onduidelijk wanneer je 100 of 130 mag", zegt VVN. "Straks is het duidelijker voor de automobilist en dus veiliger."

Groter risico

Veiliger Verkeer Nederland erkent ook dat snelheidsverhogingen risico's met zich meebrengen voor de verkeersveiligheid. "Zolang het echt veilig kan, vinden wij dat zo'n verhoging mogelijk is. Maar er moeten geen onnodige risico's genomen worden."

De instantie gaat ervan uit dat het ministerie op deze nieuwe 130-trajecten voldoende veiligheidsmaatregelen heeft ingevoerd en randvoorwaarden heeft gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl