Rusland: conclusies bomaanslag vliegramp Egypte voorbarig

tijd van publicatie
AFP

Volgens Rusland is elke theorie over de vliegramp met het Russische vliegtuig in de Sinaï in Egypte gestoeld op speculatie. Het Kremlin roept op om de resultaten van het officiële onderzoek af te wachten.

Een woordvoerder van de Russische president Poetin reageert daarmee op de berichten van Amerikaanse en Europese veiligheidsdiensten die stellen dat een bomaanslag op het vliegtuig de meest waarschijnlijke oorzaak van de crash is.

De Britse premier David Cameron herhaalde dat vanmiddag nog eens. "We weten niet zeker dat het Russische vliegtuig met een bom is neergehaald, maar het wordt steeds waarschijnlijker", zei hij voorafgaand aan een gesprek met de Egyptische president Sisi.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Premier Cameron: waarschijnlijk is het toestel neergehaald door een bom

Bij de vliegramp van zaterdag kwamen alle 224 inzittenden van de Airbus A321 om het leven. Voor het overgrote deel ging het om Russische toeristen die op weg waren naar huis.

Zondebok

De Russen zullen zich niet te snel aansluiten bij de mogelijkheid van een aanslag, zegt NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp. "Vermoedelijk is dat omdat een bomaanslag een verband met de Russische operaties in Syrië zou leggen. Dan komt de vraag: hé, moeten wij daar wel zijn?"

Als de oorzaak van de crash een technisch mankement is, dan is dat voor de Russen voordeliger, zegt Groot Koerkamp. "Dan heb je een zondebok: de luchtvaartmaatschappij. Een aanslag zou zijn weerslag hebben op de Russische autoriteiten."

Egypte ontkent 

De Egyptische minister van Luchtvaart zegt dat er geen enkele aanwijzing is dat er een bomaanslag is gepleegd op het vliegtuig. Volgens Groot Koerkamp een logische reactie. "De economische belangen zijn groot voor de toeristenindustrie. Als blijkt dat het een aanslag was en er iets mis is gegaan op het vliegveld daar, dan heeft dat natuurlijk gevolgen. Eigenlijk is iedereen de schuld aan het afschuiven."

Intussen gaat het zoeken naar de lichamen van de slachtoffers van de ramp door. Er zijn in de Sinaï 140 lichamen gevonden, waarvan er 58 zijn geïdentificeerd. Het gebied waarin wordt gezocht is uitgebreid tot 40 vierkante kilometer. De reddingswerkers willen vanavond klaar zijn met het doorzoeken van het rampgebied.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

"58 lichamen zijn geïdentificeerd"

STER Reclame