NOS Nieuws

Hiddink gaat in Noord-Korea 'een mooi veldje' aanleggen

Hiddink: Koreanen zien Korea nog steeds als één land

Zuid-Korea was al bekend terrein voor hem, maar nu gaat Guus Hiddink ook in het noorden aan de slag al is dat dan niet als coach. Hiddink gaat in verschillende steden voetbalveldjes aanleggen voor gehandicapte en blinde kinderen. Zijn Guus Hiddink Foundation heeft al eerder dertien vergelijkbare veldjes gebouwd in Zuid-Korea.

In Noord-Korea werkt Hiddink samen met de lokale voetbalbond. Hij verwacht, afgezien van een hoop papierwerk, niet veel tegenwerking van het regime in Pyongyang.

"Zeker met zaken als sport en cultuur kunnen grenzen toch iets makkelijker geslecht worden", zegt Hiddink in gesprek met correspondent Marieke de Vries. "Ik ga ook niet met politici samenwerken. Ik ga met de voetbalbond aan de slag, om daar een mooi veldje neer te leggen."

De Zuid-Koreanen zeiden allemaal: meteen doen.

Guus Hiddink

Hiddink werkte ruim een jaar als bondscoach in Zuid-Korea. Hij was daar erg succesvol: het land werd onder zijn leiding vierde op het WK van 2002.

Hiddink komt nog geregeld in Zuid-Korea. Hij zegt dat zijn kennissen in Zuid-Korea er niet gek van opkeken dat hij ook in Noord-Korea aan de slag zou gaan. "Ze zeiden allemaal: meteen doen."

Volgens Hiddink is er in dat opzicht weinig rivaliteit tussen Noord- en Zuid-Korea. "Voor de Zuid-Koreanen voelt het als één land. Ze hebben ook nog veel familie in het noorden wonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl