Meer verse groenten en minder kant-en-klare producten.
NOS Nieuws

'Voedingsadvies is te streng: eet als een Braziliaan!'

De richtlijnen van de Gezondheidsraad zijn te calvinistisch en slaan daardoor niet aan. Dat zegt emeritus hoogleraar filosofie Michiel Korthals van de Wageningen Universiteit. "We moeten zó veel lekkers opgeven, dan werkt het sowieso niet", denkt hij. Geniet vooral, is zijn credo.

Gisteren kwam de Gezondheidsraad met het advies dat een flink aantal producten beter gemeden kan worden. Alcohol, ongefilterde koffie, sinaasappelsap en bewerkt of rood vlees hebben schadelijke effecten voor de gezondheid.

Korthals, schrijver van meerdere boeken over voeding, heeft niet alleen kritiek op het advies. "Meer peulvruchten en volkorenproducten is goed. Een keer in plaats van twee keer vis per week is ook een verbetering. Dat is goed voor het milieu, want de zee wordt leeggevist."

  • NOS / Lars Boogaard & Ingrid Reek

De filosoof vraagt zich af of de Gezondheidsraad wel weet dat maar een kleine groep zich wat aantrekt van de adviezen. "Slechts 5 à 10 procent houdt zich aan die voorschriften. Daar moeten ze eens wat mee doen", vindt Korthals. "Ze moeten meer zeggen hoe je het eet, in plaats van wat je eet."

Eet drie keer per dag met veel aandacht en gezelligheid, maar sla de snacks tussendoor over.

Filosoof Michiel Korthals

Eet minder voorbewerkte producten en kook zelf met verse groenten is zijn advies. "Dat is vaak nog de helft goedkoper ook", weet Korthals die benadrukt dat we ook meer moeten genieten.

Braziliaans dieet

Beter dan de calvinistische richtlijnen kunnen we daarom beter een Braziliaans dieet volgen. "Dat is heel simpel: eet drie keer per dag met veel aandacht en gezelligheid. Maar sla de snacks tussendoor over."

Dat mensen hun glas wijn en kopje ongefilterde koffie laten staan ziet hij in ieder geval niet gebeuren. "Die espressomachines zijn niet aan te slepen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl