Toeristen in Sharm-el-Sheikh
NOS Nieuws

20.000 Britten nog zeker een dag vast in Egypte

In Sharm-el-Sheikh zitten zo'n 20.000 Britten vast. Zij kunnen niet naar huis omdat de Britse regering alle vluchten tussen de Egyptische badplaats en het Verenigd Koninkrijk heeft geschrapt.

Londen benadrukt dat het er alles aan doet om de Britten snel naar huis te krijgen. De autoriteiten zijn in gesprek met luchtvaartmaatschappijen en die verwachten morgen speciale vluchten te kunnen uitvoeren, zegt minister van Buitenlandse Zaken Hammond. De toestellen worden extra gescreend om er zeker van te zijn dat alles veilig is.

De speciale veiligheidsmaatregelen blijven volgens Hammond van kracht totdat iedereen thuis is. Intussen wordt met de Egyptische autoriteiten besproken hoe de veiligheidssituatie op de luchthaven zo wordt verbeterd, dat het reguliere vliegverkeer weer kan worden opgestart.

De Britse toeristen in Sharm-el-Sheikh waren niet allemaal blij met het besluit van de Britse regering. Maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hammond zegt dat veiligheid voor alles gaat.

Britten Sharm-el-Sheihk boos

Bom

Londen schrapte gisteravond alle vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en Sharm-el-Sheikh. De regering heeft aanwijzingen dat het Russische toestel dat zaterdag neerstortte in de Sinaï een bom aan boord had. Welke aanwijzingen dat zijn, is niet duidelijk.

Het Russische toestel was opgestegen in Sharm-el-Sheikh. Aan boord waren 224 mensen, op drie na allemaal Russen. Sharm-el-Sheikh is erg populair onder Britse toeristen. Jaarlijks gaan er een miljoen Britten naartoe.

Nederlanders

In Sharm-el-Sheikh zijn ook Nederlandse toeristen. Reisorganisatie TUI schat dat het om zo'n 400 mensen gaat.

Zij zijn niet gestrand, benadrukt TUI, want de eerste vlucht naar Nederland staat pas zondag gepland. Vooralsnog gaat die door, maar de reisorganisatie houdt de uitkomst van het Britse onderzoek en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken scherp in de gaten.

TUI belt alle Nederlanders die van plan zijn zondag af te reizen naar Sharm-el-Sheikh en adviseert klanten de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Belgische vlucht geschrapt

120 Belgische toeristen zijn wel gestrand in de badplaats. Zij zouden vandaag naar huis vliegen, maar luchtvaartmaatschappij Jetairfly heeft hun vlucht zeker 24 uur opgeschort.

Jetairfly "analyseert de veiligheidssituatie" en verwacht vandaag meer duidelijkheid over de vluchten van en naar Sharm-el-Sheikh. De luchtvaartmaatschappij is onderdeel van de TUI Group.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl