AFP
NOS Nieuws

Mexico opent deur naar legalisering marihuana

Mexico heeft de eerste stap gezet op weg naar het legaliseren van marihuana. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat elke burger het recht heeft marihuana te consumeren. Ook mag iedereen het kweken voor persoonlijk gebruik zonder winstoogmerk.

De uitspraak van het hof is opzienbarend. Mexico heeft een uiterst conservatieve drugswetgeving, die geen onderscheid maakt tussen soft- en harddrugs. Sinds 2006 is het land verwikkeld in een bijzonder gewelddadige drugsoorlog. Die heeft al meer dan 100.000 levens gekost. Meer dan 25.000 Mexicanen zijn spoorloos verdwenen.

Juridische strijd

De marihuana-zaak was aangespannen door vier burgers die ontheffing eisten van het volledige drugsverbod, zoals dat is vastgelegd in de Algemene Gezondheidswet. Na een juridische strijd van meer dan twee jaar, heeft het Hooggerechtshof de vier in het gelijk gesteld.

Mexico verruimt mogelijkheden marihuanagebruik

President Peña Nieto, een uitgesproken tegenstander van het legaliseren van verdovende middelen, reageerde via Twitter neutraal op de uitspraak. Die opent naar zijn mening "een debat over het beter reguleren van het drugsgebruik, een thema van openbare gezondheidszorg".

Later voegde hij daaraan toe dat de uitspraak van de rechter niet betekent dat marihuana nu vrijuit kan worden gebruikt en verhandeld. De regering zal volgens hem doorgaan met het vernietigen van illegale marihuanaplantages.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl