1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Koning wandelt met blindengeleidehond in simulator

Wat blindengeleidehonden betekenen voor blinden en slechtzienden, kan nu ook worden ervaren door mensen die wel kunnen zien. Bij het opleidingscentrum van KNGF Geleidehonden in Amstelveen is nagebootst tegen welke obstakels mensen met een visuele handicap dagelijks aanlopen. Deze eerste 'geleidehondenbeleving' ter wereld is vandaag geopend door koning Willem-Alexander.

Het publiek kan in het centrum een wandeling maken in een simulator, waarin duidelijk wordt hoe blinden en slechtzienden allerlei dagelijkse situaties en obstakels beleven. Ook wordt ervaren wat de toegevoegde waarde van een blindengeleidehond kan zijn.

Koning Willem-Alexander bezoekt blindengeleidehonden

In het centrum is ook een tentoonstelling ingericht over het verleden, het heden en de toekomst van de geleidehond in Nederland.

De simulator is in eerste instantie bedoeld voor mensen die kunnen zien. In de toekomst kan hij worden doorontwikkeld tot een trainingsmethode voor visueel gehandicapten die een geleidehond willen.

Tachtig jaar KNGF

De geleidehondenbeleving is gebouwd in het kader van het 80-jarig bestaan van KNGF Geleidehonden. Lange tijd leidde de organisatie alleen blindengeleidehonden op. De laatste jaren worden ook ander soort hulphonden opgeleid. Zo zijn er assistentiehonden voor mensen met een lichamelijke beperking, geleidehonden voor jonge kinderen met autisme en 'buddyhonden' voor mensen met een posttraumatische stressstoornis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl