ANP
NOS Nieuws

OM wil zaak tegen 'spookjihadist' doorzetten

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vindt dat de spoorloze Syriëganger Soufiane Z. alsnog moet worden vervolgd. De advocaat-generaal stelt dat de rechtbank vorige maand ten onrechte heeft geconcludeerd dat hij waarschijnlijk in Syrië is omgekomen.

De rechtbank besloot om die reden de strafzaak tegen Z. te staken. Volgens OM staat het helemaal niet vast dat de Nederlandse jihadganger dood is. De 'spookjihadist' is nog steeds een vermiste Nederlander zonder overlijdensakte, dus kan de zaak gewoon doorgaan, vindt de advocaat-generaal.

Mogelijk geënsceneerd

"Geen documenten, foto’s, getuigenverklaringen of stukken waaraan wel de zekerheid van overlijden kan worden ontleend", zegt het OM. "Daarbij is de periode na het laatste levensteken van medio januari 2015 kort. Ook is niet uit te sluiten dat het overlijden door verdachte is geënsceneerd."

Voor de Haagse rechtbank zei de advocaat van de Nederlandse jihadist eerder dat hij kort voor de eerste berichten over de dood van Z. nog contact met hem had, daarna niet meer. Dat bewijst volgens de raadsman voldoende dat zijn cliënt niet meer in leven is.

Z. werd onder meer bekend door de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad. Hij was een van de tien verdachten in het grote Haagse jihadproces. Het OM eiste tegen de andere negen vorige maand celstraffen tot zeven jaar.

Het hof bepaalt over twee weken of de rechtszaak tegen Soufiane Z. alsnog doorgaat. Begin cecember volgt de uitspraak van de rechtbank tegen de negen andere jihadverdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl