ANP

Voor mensen die schade hebben geleden door de aardbevingen in Groningen komt er een onafhankelijke arbiter. Dat heeft de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, gezegd tijdens de presentatie van zijn eerste versterkingsplan. Tijdens de presentatie waren de hele tijd sirenes van actievoerders te horen die buiten stonden.

De arbiter kan uitspraak doen indien de schade-afhandeling vastzit. Zijn uitspraak is in vrijwel alle gevallen bindend voor de NAM. Een gang naar de rechter blijft daarnaast altijd mogelijk. Er moet volgens Alders altijd een oplossing komen. "Complexe schade gaat in toekomst naar de nationale coördinator." Nu doet het gaswinningsbedrijf dat nog zelf.

"Mensen centraal"

Mensen moeten van Alders veel meer centraal worden gesteld bij de versterking van hun huizen. Dat was tot nu toe onvoldoende het geval en dat is de reden dat het de afgelopen tijd niet goed is gegaan. Daarmee wordt dit "een totaal andere aanpak", aldus Alders. 

Dit leidt ertoe dat begin volgend jaar elk dorp zijn eigen "bouwwinkel" krijgt, die in gesprek gaat met mensen om te horen of en hoe hun huis versterkt moet worden.

Onafhankelijke arbiter voor bevingsschade Groningen

Het KNMI presenteerde onlangs een nieuwe contourenkaart waaruit blijkt dat het gebied waar de seismische dreiging het grootst is, kleiner is geworden. In het plan wordt de kaart als uitgangspunt genomen.  

"Het programma zet veiligheid voorop en een eerlijke verdeling van lusten en lasten", zei Alders. De versteviging van de huizen moet volgens hem beginnen daar waar het grootste risico is: in Loppersum en omgeving. 

Volgens Alders moeten vanaf 1 januari 1.650 huurwoningen worden versterkt. Zes op de tien scholen moeten worden verstevigd. 

Maar daar mag het van Alders niet bij blijven. "Als we alleen kijken naar versterken en niet naar de gaswinning, dan zijn we verkeerd bezig", zegt Alders.

'Een goede aanzet voor de eerste stap naar vertrouwen'

Vanochtend werden de maatschappelijke organisaties al door Alders bijgepraat. Bestuurslid Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging spreekt van een breed en ambitieus plan waarin de bewoners centraal staan.

"Dat geeft hoop, maar het zal de komende tijd verder moeten worden uitgewerkt, omdat er niets concreets over de reductie van gaswinning instaat", aldus de voorman van de Groninger Bodem Beweging. 

Ook actievoerder Jan Wigboldus vindt het positief dat er niet alleen over geld wordt gesproken maar vooral ook over hoe de problemen moeten worden opgelost.

Stuurgroepen

De plannen van Alders worden de komende weken besproken door twee stuurgroepen. Er is een maatschappelijke stuurgroep waarin de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad (de opvolger van de Dialoogtafel) zitten. In de bestuurlijke stuurgroep zitten de gemeenten, de provincie en het Rijk.

Eind van deze maand worden de plannen dan definitief vastgesteld. Volgend jaar moet de uitvoering ervan beginnen.

Onafhankelijke arbiter voor bevingsschade Groningen

STER reclame