NOS Nieuws

Na zeventig jaar toch nog deel salaris Nederlands-Indië

Ambtenaren en militairen die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië geen salaris hebben gehad krijgen alsnog een extra vergoeding. Ongeveer 1100 mensen die nog in leven zijn krijgen ieder 25.000 euro uitgekeerd. Staatssecretaris Van Rijn heeft daarover een akkoord gesloten met het Indisch Platform.

Er is tientallen jaren gesproken over de achterstallige salarissen, de zogenoemde 'backpay-kwestie'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de groep overheidsdienaren die werkte in de Nederlandse kolonie geen loon. De discussie begon meteen na het einde van de oorlog in 1945, maar de Nederlandse overheid heeft de boot altijd afgehouden en is juridisch niet tot de vergoeding verplicht.

Van Rijn werd drie weken geleden door de Tweede Kamer aangespoord om opnieuw met het Indisch Platform in gesprek te gaan.

Impasse

De staatssecretaris wil met de regeling, die de Staat zo'n 27,5 miljoen euro zal kosten, tegemoetkomen aan onvrede over het ontbreken van een oplossing over de kwestie. "De geschiedenis van de afgelopen zeventig jaar kunnen we niet ongedaan maken, maar ik hoop dat deze stap de weg vrijmaakt voor een nieuw hoofdstuk van onze gezamenlijke toekomst", schrijft Van Rijn.

"Morele verplichting weegt zwaarder dan juridische"

Voorzitter Delhaye van het Indisch Platform is ook blij met de regeling. Hij zegt dat mensen die al meer dan zeventig jaar op hun salaris wachten nu zo snel mogelijk kunnen worden geholpen."Van Rijn doorbreekt een zeventig jaar durende impasse. Een doelstelling van ons is ingewilligd. Daar zijn we content mee", aldus Delhaye.

Regeling voelt als opluchting voor Indisch Platform

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl