Staatssecretaris Dijksma ANP

Sharon Dijksma houdt dezelfde taken als haar voorganger Mansveld als ze later vandaag staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wordt, verwacht PvdA-leider Samsom.

Samsom zegt dat hij de kritiek op de taakverdeling van het ministerie nooit begrepen heeft. "Minister Schultz heeft een zware portefeuille en die heeft ze de afgelopen tijd in alle rust behandeld. Misschien hebben mensen er daarom wat minder van gezien, maar dat maakt haar werk niet onbelangrijk."

Voor de hand liggend

Ingewijden zeiden eerder al dat de taakverdeling waarschijnlijk niet zou veranderen. Mansveld had onder meer de dossiers NS, ProRail, KLM-Air France en Schiphol onder zich, waarover altijd veel politieke en maatschappelijke discussie is. Minister Schultz houdt zich onder meer bezig met waterbeheer.

Dijksma en haar opvolger bij Economische Zaken Martijn van Dam worden vanavond beëdigd. Samsom is blij met beide benoemingen. "Beiden hebben veel ervaring in de politiek. Dijksma kent bovendien het dossier van I&M erg goed. Ze heeft op Economische Zaken laten zien dat ze complexe dossiers in alle rust goed kan begeleiden en het politieke werk in de Kamer goed aankan. Het leken me voor de hand liggende keuzes."

Huiswerk

Volgens Samsom heeft Van Dam als Kamerlid ook al jaren laten zien dat hij het debat in de Kamer goed beheerst en dat hij complexe dossiers aankan. "Hij heeft zich als vice-fractievoorzitter enorm verbreed en is nu geschikt voor deze functie."

Van Dam maakte zich onlangs sterk voor een vierdaagse werkweek. Op de vraag of een baan als staatssecretaris ook in vier dagen te doen is, antwoordt Samsom: "Dat vroeg ik me ook af ja. Als hij dat kan doen, mag het."

Maar een vierdaagse baan als staatssecretaris is niet waarschijnlijk, beaamt de PvdA-leider. "Ik heb de hutkoffers wel gezien die je mee naar huis krijgt, dus er zal ook wel wat huiswerk bijzitten."

Samsom: Dijksma houdt zelfde taken als Mansveld

STER reclame