Demonstranten in Dhaka tijdens de protestmars tegen de aanvallen op bloggers
NOS Nieuws

Protestmars na moord op bloggers in Bangladesh

"Niemand is meer veilig. Eerst vermoorden ze bloggers, nu vallen ze ook uitgevers aan. Straks pakken ze iedereen die vooruitstrevend is", verzucht een van de deelnemers aan een grote protestmars in Dhaka.

Vandaag gingen duizend schrijvers en leraren in de hoofdstad van Bangladesh de straat op om aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting.

Directe aanleiding is de moord op een uitgever, afgelopen zaterdag. Dit jaar zijn verschillende bloggers, schrijvers en uitgevers op brute wijze vermoord. Steeds vanwege hun seculiere denkbeelden. Veel van de bloggers spreken openlijk over homoseksualiteit en atheïsme. In het islamitische Bangladesh zijn deze onderwerpen taboe.

Protestmars Bangladesh

Sharia

De islamitische militante groepering ABT, zegt achter de eerdere moorden op bloggers te zitten. ABT wil de sharia invoeren in Bangladesh en zegt iedereen die tegen de extreme vorm van islam is, te willen vermoorden.

Volgens de politie volgen jongeren blindelings de denkbeelden van de militanten; "Ze vertellen de jongeren dat de bloggers vijanden van de islam zijn. Niemand leest die blogs echt. Ze geloven gewoon wat ABT zegt", vertelt een rechercheur.

Verboden

De regering van Bangladesh probeert het moslim-extremisme uit te roeien. In augustus zijn twee mannen opgepakt voor de moord op blogger Niloy Chakrabarti. De verdachten zouden lid zijn van ABT. Die islamitische groepering is inmiddels verboden in Bangladesh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl