Van Bommel voert namens de SP het woord over buitenlandse zaken
NOS Nieuws

SP-Kamerlid raakt open zenuw Azerbeidzjan

Azerbeidzjan maakt bezwaar tegen de deelname van het SP-Kamerlid Van Bommel aan een congres over de regio Nagorno-Karabach. Op de Vrije Universiteit wordt komend weekend een bijeenkomst gehouden over het gebied dat sinds 1994 onder controle staat van Armeense militairen en milities.

In een brief aan het parlement schrijft de ambassade van Azerbeidzjan dat Van Bommels aanwezigheid op het congres ten diepste wordt betreurd.

Propaganda

"Pure intimidatie en propaganda" noemt Van Bommel de brief. Hij zegt dat hij zich er niets van aantrekt.

De ambassade verwacht dat de "autoriteiten ervoor zorgen dat Van Bommel op het seminar over niet erkende landen conform het internationale recht handelt". Op de vraag dat te verduidelijken bleef de ambassade het antwoord schuldig.

Een medewerker van de ambassade zegt desgevraagd dat de brief niet bedoeld is om Van Bommel de mond te snoeren, maar om het parlement te informeren. Volgens de medewerker gebruiken de separatisten in Nagorno-Karabach het congres op de VU om internationale erkenning te krijgen.

De medewerker zegt dat hij Nederland wil behoeden voor propaganda; hij hoopt dat zo'n seminar niet nog een keer plaatsvindt.

Kamervragen

Vanmiddag werd de kwestie in de Tweede kamer aan de orde gesteld. D66-Kamerlid Sjoerdsma wilde van minister Ploumen weten wat de reactie van het kabinet is op de brief.

"We zullen dit in gesprekken met Azerbeidzjan aan de orde stellen. We leven in een vrij land en meneer Van Bommel heeft alle recht om overal over te praten", zei Ploumen.

Kamerleden lieten weten dat ze gezamenlijk hun ongenoegen gaan uiten richting de ambassade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl