Banken zetten zich nu ook collectief in om de CO2-uitstoot sneller te verminderen, zoals hier bij IJmuiden ANP

Banken willen groene transparantie

tijd van publicatie

Banken willen beter weten hoe vervuilend bedrijven precies zijn, zodat ze daar hun investeringsbeleid op kunnen aanpassen. Die oproep doen de 11 Nederlandse banken in een gezamenlijk klimaatstatement.

Nu hoeven bedrijven niet te rapporteren hoeveel CO2 ze precies uitstoten. En dat is voor banken soms lastig, zeggen ze. Omdat ze dan zelf onderzoek moeten doen naar de duurzaamheid van hun investeringen. De banken willen voortaan meer informatie van de bedrijven over hoe groen ze werkelijk zijn.

"In de praktijk zal het er zonder meer toe leiden dat bepaalde investeringen overboord vallen," zegt Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken. "Hoe transparanter het is, hoe scherper het gesprek zal zijn tussen banken en bedrijven."

Fossiel

De oproep van de banken is een goede eerste stap maar gaat nog lang niet ver genoeg, zegt milieu-econome Karen Maas van de Erasmus Universiteit Rotterdam. "De banken willen weten hoe duurzaam bedrijven zijn, maar sluiten collectief nog geen investeringen uit. Pas als investeerders dat doen zal het een echte stap in de goede richting zijn."

Want of een bank bijvoorbeeld nog in fossiele brandstoffen wil investeren, dat mag ieder voor zich bepalen, zegt Buijnk. "De ene bank zal daar radicaler in zijn dan de andere." 

Toch is de Nederlandse Vereniging van Banken blij dat duurzaamheid zo hoog op de agenda staat bij alle banken in Nederland. "Het is nogal een statement als 11 ceo's van banken beloven hiermee aan de slag te gaan. Het is een belofte waaraan ze hun naam verbinden en waar ze op kunnen worden aangesproken." 

Vorige maand maakten twee grote pensioenfondsen, ABP en PGGM, al bekend hun investeringsbeleid te verduurzamen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Chris Buijnk

STER reclame