NOS Nieuws

UMCG doet eerste buikwandtransplantatie

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Artsen van het UMCG hebben een bijzondere operatie uitgevoerd: ze hebben bij een patiënt tegelijkertijd een dunne darm en een buikwand getransplanteerd. De 25-jarige vrouw, die de ziekte van Crohn heeft, kan nu weer gewoon eten, zonder infuus. Sinds de operatie, een half jaar geleden, is ze bijna twintig kilo aangekomen.

Het is de eerste buikwandtransplantatie ooit in Nederland en de Eurotransplantregio, de groep van acht landen die samenwerken bij de verdeling van organen. De nieuwe buikwand moet voorkomen dat de buik niet goed sluit na de dunnedarmtransplantatie.

De operatie is nu pas naar buiten gebracht omdat het grootste afstotingsgevaar voorbij is. De buikwand en de dunne darm kwamen van dezelfde donor om het risico op afstoting zo klein mogelijk te maken. Nabestaanden van de donor hebben speciaal toestemming verleend voor het gebruik van het stuk buikwand.

Buikwand

Bij de buikwandtransplantatie kreeg de patiënte een stuk donorhuid van ongeveer 20 bij 15 centimeter, inclusief een navel en met al het onderliggende spier- en zenuwweefsel. Plastische chirurgen hebben met microchirurgie de bloedvaten op elkaar aangesloten.

De complexe dubbele transplantatie heeft tien uur geduurd. Er was een team van negentien artsen en verpleegkundigen bij betrokken.

Kunstmatige voeding

De ziekte van Crohn, waaraan de 25-jarige Taetske Linting lijdt, is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Vijf jaar geleden werd Lintings dunne darm verwijderd. Sindsdien kreeg ze voeding via een infuus buiten maag en darmen om. Zo'n twaalf uur per dag kreeg ze voeding toegediend in haar bloedbaan.

"Ik heb mijn leven terug"

Veel van de patiënten die op deze manier behandeld worden, moeten op den duur een dunnedarmtransplantatie ondergaan. Het UMC in Groningen is het enige ziekenhuis in Nederland dat deze transplantaties uitvoert.

De eerste dunnedarmtransplantatie vond in 2011 plaats. Daarna zijn in Nederland nog veertien dunnedarmtransplantaties gedaan bij dertien patiënten, onder wie vijf kinderen. Het risico op afstoting is bij deze transplantatie erg groot. De helft van de patiënten overlijdt binnen tien jaar.

Maatwerk

De operatie die Linting heeft ondergaan is op haar verzoek gebeurd. Ze ging steeds meer gebukt onder de gevolgen van haar ziekte. Ze wilde de dubbele transplantatie graag om haar kwaliteit van leven te verbeteren, ondanks het grote risico op afstoting.

"Ik deed niet mee aan het echte leven, alles stond in het teken van voeding. Nu kan ik weer genieten van eten. Dat doe ik heel veel", zegt Linting. Voor de operatie woog ze nog maar 44 kilo, intussen is daar bijna 20 kilo bij gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl