Verwoestingen in Raqqa, inmiddels de hoofdstad van IS
NOS Nieuws

'Raqqa wordt in stilte afgeslacht'

"Toen IS de macht overnam, viel de duisternis in. Alle vrijheid verdween. Er vonden executies op straat plaats." De Syriër Hani woonde in Raqqa, voordat hij op de vlucht sloeg en uiteindelijk in Nederland belandde. Zijn voormalige woonplaats is nu de hoofdstad van IS.

Hani sprak vanavond op een bijeenkomst in Amsterdam van Free Press Unlimited.

De Syriër is lid van de actiegroep Raqqa is being slaughtered silently (Raqqa wordt in stilte afgeslacht). In eerste instantie vochten ze tegen de regering van president Assad, maar daarna kwam IS.

Hani vertelt nu in Nederland wat er gebeurt in Raqqa

"Activisten werden opgepakt", vertelt Hani. Mensen werden verplicht zich anders te kleden. Vrouwen die dat niet deden kregen zweepslagen. Hun mannen werden gearresteerd, opgesloten en werden op sharia-cursus gestuurd."

Met gevaar voor eigen leven berichtten leden van de actiegroep over het leven onder het gewelddadige kalifaat. Op hun site werden onder meer video's en foto's geplaatst. Verschillende leden van de groep werden opgepakt en vermoord.

Ook Hani was zijn leven niet zeker. Samen met zijn goede vriend Ibrahim vluchtte hij naar Turkije. "We dachten dat we veilig waren in Turkije. Maar hij werd gedood in zijn eigen huis, samen met een vriend."

Dat gebeurde vorige week, toen Hani inmiddels in Nederland was. De 22-jarige Ibrahim Abd al-Qader was één van de oprichters van Raqqa is being slaughtered silently. Hij zou hebben aangevoeld dat de dood naderde. In zijn laatste tweet, een week voor zijn dood, schreef hij: "Mijn laatste wens: iedereen die mijn naam in zijn account heeft staan: verwijder die, want ik voel en ruik de dood."

Ibrahim Abd al-Qader (22) en Fares Hamadi (20) werden in Turkije gedood door IS
De laatste tweet van Ibrahim

IS eiste de dood van de twee activisten op Twitter op: "In Turkije hebben we ze in stilte afgeslacht. Was getekend: IS."

De tweet van IS

Hoewel het gevaar groot is, gaat de actiegroep door. De eerste foto is alweer geplaatst sinds de moorden van vorige week. "We krijgen kracht van onze doden. En de onbekende helden", zegt Hani. "Zij riskeren hun leven om de waarheid over Raqqa met de wereld te delen."

Het is Hani's droom om ooit terug te keren naar Raqqa. "Om onze vlag te hijsen en te leven als Syriërs."

'Wij willen de wereld laten zien wat er gebeurt in Raqqa'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl