ANP
NOS Nieuws

LUMC krijgt vergunning om steunhart te plaatsen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt een vergunning van het ministerie om bij patiënten met ernstig en chronisch hartfalen een permanent steunhart te plaatsen. Het LUMC is het enige Nederlandse ziekenhuis dat zo'n steunhart plaatst.

Artsen van het ziekenhuis plaatsten vijf jaar geleden voor het eerst een steunhart bij een man die was afgewezen voor een harttransplantatie. Inmiddels hebben 35 patiënten in Leiden zo’n permanent steunhart gekregen. Volgens het LUMC blijkt de ingreep veilig en geeft het de patiënten een hogere overlevingskans en een betere kwaliteit van leven. De conditie van de patiënten gaat er flink op vooruit.

Uitkomst

Het steunhart kan uitkomst bieden voor mensen met uitbehandeld hartfalen die niet in aanmerking komen voor een harttransplantatie. Het steunhart neemt de pompfunctie van het hart over en wordt geplaatst in de linker hartkamer. Het steunhart is verbonden aan een kleine computer met een aandrijflijn die via de buik het lichaam ingaat.

Volgens het LUMC is het steunhart voor veel meer patiënten een goede optie. Maar omdat niet alle cardiologen deze mogelijkheid kennen, worden mensen niet doorverwezen. Het ziekenhuis hoopt dat patiënten op termijn ook op andere plekken terecht kunnen voor een steunhart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl