Van Persie in Club van Honderd Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Robin van Persie debuteert op 4 juni 2005 in het Nederlands elftal tegen Roemenië. Drie dagen later maakt hij zijn eerste interlandgoal, tegen Finland.

Van Persie was met het Nederlands elftal actief op de eindtoernooien van 2006, 2008, 2010, 2012 en 2014. Zijn eerste wereldkampioenschap speelde hij in 2006. Marco van Basten was destijds de bondscoach. Later zou hij nog werken met Bert van Marwijk, Louis van Gaal, Guus Hiddink en Danny Blind.

Met een vrije trap in de groepswedstrijd tegen Ivoorkust maakte hij tijdens het WK in 2006 zijn eerste treffer op een eindtoernooi. Van Persie zou op drie verschillende WK’s tot scoren komen, waarmee hij de enige Nederlandse voetballer is die dat voor elkaar heeft gekregen.

Robin van Persie duikt en ziet de bal over Iker Casillas verdwijnen ANP

Zweefduik

Robin van Persie maakte zijn misschien wel mooiste doelpunt in het shirt van het Nederlands elftal op 13 juni 2014. In de eerste groepswedstrijd kopte hij de bal vliegend achter de Spaanse doelman Iker Casillas.

Zijn (voorlopig) laatste interland speelde Robin van Persie op 13 oktober van dit jaar tegen Tsjechië. Hij scoorde in die thuiswedstrijd zowel in het verkeerde als het goede doel. De 2-3, tevens de eindstand, was zijn vijftigste goal in 101 interlands. Daarmee is hij de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. 

NOS / Els Engel

STER reclame