Staatssecretaris Wiebes van Financiën
NOS Nieuws

Oppositie maant Wiebes tot aanpassen belastingen

GroenLinks wil dat het kabinet de kolenbelasting weer invoert. De ChristenUnie en SGP zetten zich in voor gezinnen met een kostwinner. En het CDA pleit voor een eerlijkere belasting op spaargeld.

De oppositiepartijen proberen staatssecretaris Wiebes ervan te overtuigen om de belastingplannen naar hun wensen aan te passen, in ruil voor steun in de Eerste Kamer.

Het kabinet kan in de senaat niet zomaar op een meerderheid rekenen en heeft daarbij de steun van andere fracties nodig. Een van de opties is tegemoetkomen aan de wens van de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP.

De 'nieuwe C3' vindt dat gezinnen met een kostwinner benadeeld worden ten opzichte van tweeverdieners. De SGP maakt zich hier al jaren druk over, zegt Kamerlid Dijkgraaf: "Eenverdieners betalen nu vaak duizenden euro's meer belasting dan tweeverdieners. Die enorme kloof wordt nog groter als de plannen van het kabinet ongewijzigd doorgaan. Deze discriminatie van eenverdieners steekt ons als een graat in de keel."

Het blijkt dat een kostwinner met een modaal inkomen na belastingen minder overhoudt dan een alleenstaande moeder met een minimumloon.

CDA-Kamerlid Omtzigt

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Schouten gaat het kabinet voorbij aan het feit dat mensen niet altijd kunnen werken. "Als je bijvoorbeeld een ziek kind thuis hebt, of als een partner zelf ziek is, zijn er niet zoveel keuzes om te maken. Die groep vergeet de staatssecretaris. Dan ben je niet meer bezig om een evenwichtig stelsel te maken."

CDA-Kamerlid Omtzigt beaamt dat: "Het blijkt dat een kostwinner met een modaal inkomen na belastingen minder overhoudt dan een alleenstaande moeder met een minimumloon".

Zijn partij wil verder ook meer voordelen voor ouderen, die er volgens het CDA bekaaid vanaf komen. Ook wil de partij dat de belasting op spaargeld wordt veranderd.

Kolentaks

Het kabinet kan er ook voor kiezen om de wensen van de christelijke partijen niet in te willigen en proberen om D66, SP en GroenLinks aan zijn zijde te krijgen.

Als het aan GroenLinks ligt moeten de plannen dan wel 'groener'. Op het wensenlijstje van de partij staat ook een hogere belasting voor grootverbruikers van energie. Verder moet woonisolatie en zelf energie opwekken aantrekkelijker worden en moet de kolenbelasting terugkomen, zegt Kamerlid Grashoff.

"De kolenbelasting is er door het kabinet uitgesloopt in het kader van het energieakkoord, maar die moet gewoon terug, want die hebben we nodig om tot sluiting van de vervuilende kolencentrales te komen", zegt Grashoff. Het Kamerlid noemt het een concreet maar "stevig wensenlijstje".

Grashoff is duidelijk als de VVD-staatssecretaris niet ingaat op de wensen van zijn partij: "Dan zijn we snel klaar. Dan is er geen steun van GroenLinks."

Het debat met staatssecretaris Wiebes in de Tweede Kamer duurt de hele dag. Volgende week wordt er weer over vergaderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl