ANP

Tweede Kamerlid en vice-fractievoorzitter van de PvdA Martijn van Dam wordt volgens bronnen in Den Haag de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. 

De post komt vrij als Sharon Dijksma zoals verwacht de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wordt. Ze volgt Wilma Mansveld op, die vorige week aftrad na het vernietigende rapport over de Fyra. 

De nieuwe bewindslieden worden waarschijnlijk aan het eind van de week aangesteld, na de behandeling van de begroting van Economische Zaken.

Er lopen nog achtergrondonderzoeken naar Van Dam; de uitkomst daarvan is het enige dat de benoeming nog kan tegenhouden. Van Dam (37) zit sinds 2003 in de Tweede Kamer. Eerder was hij lid van de gemeenteraad in Eindhoven.

Versprekingen

De namen van Dijksma en Van Dam zingen al rond in Den Haag sinds het aftreden van Mansveld. Andere namen worden niet genoemd, zegt politiek verslaggever Joost Vullings. "Premier Rutte versprak zich afgelopen vrijdag op de persconferentie toen hij vragen kreeg over de opvolging van Mansveld. "Zodra de namen bekend zijn, hoort u dat", zei hij. "Namen in meervoud."  

Ook minister Schultz van Haegen versprak zich. Gevraagd werd of zij bereid is een deel van het takenpakket van de staatssecretaris over te nemen. Daarop zei ze: "Het is aan de staatssecretaris zelf om te bepalen of ze het wil".

Premier Rutte verwacht overigens geen grote wijzigingen in de taakverdeling op het ministerie. Mansveld was verantwoordelijk voor het spoor, ProRail, Schiphol, en KLM-Air France, VVD-minister Schultz doet water en wegen en heeft nu geen lastige politieke dossiers.

Sharon Dijksma ANP

STER reclame