Prins Laurent maakt een selfie met zijn kinderen EPA

De Belgische prins Laurent is weer eens in opspraak, ditmaal omdat hij in het jaarverslag van werkzaamheden duizenden euro's aan privé-uitgaven zou hebben opgevoerd als onkosten. Dat schrijven de De Standaard en Het Nieuwsblad. Het zou onder meer gaan om schoolgeld voor zijn drie kinderen, uitgaven voor de supermarkt en een skivakantie.

Dit jaar verlangt het Belgische parlement voor het eerst inzage in de activiteiten van de royals, om erachter te komen wat zij in ruil voor hun dotatie, hun toelage, voor de samenleving hebben gedaan. Zij moesten over hun activiteiten in 2014 een jaarverslag opstellen dat door het Rekenhof, de Belgische Rekenkamer, is gecontroleerd. De kranten kregen inzage in de controlerapporten.

Explosief 

Bronnen in de Belgische politiek noemden het Rekenhof-rapport over prins Laurent explosief. Volgens De Standaard voerde hij 79 verplichtingen op. De helft daarvan zouden vrijetijdsbestedingen zijn geweest, zoals het bijwonen van de uitreiking van Belgische muziekprijzen en optredens van de dj's Dimitri Vegas en Like Mike.

Laurent ontvangt elk jaar een dotatie van 300.000 euro. Daarvan is 86.000 euro bedoeld als salaris en de rest is voor kosten die uit zijn verplichtingen voortvloeien. 

Typerend

"Het is de eerste keer dat deze controle uitgevoerd wordt en het is wel typerend dat Laurent al bij de eerste keer door de mand valt", zei N-VA-Kamerlid Hendrik Vuye tegen VRT Nieuws. Hij vraagt zich af hoe dat in het verleden ging, toen er geen verantwoording werd afgelegd.  

De N-VA is de grootste regeringspartij in het Belgische parlement. De partij wil de dotatie van Laurent nu in een periode van vijf jaar afbouwen.

Prins Laurent, de broer van koning Filip, is het zwarte schaap van de Belgische koninklijke familie. Hij is geregeld in opspraak. Hijzelf vergeleek zijn familie in april nog met de Stasi, de veiligheidsdienst van de voormalige DDR. 

STER reclame