Specialisten krijgen het voor het zeggen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Zorgaanbieders Veluwe in actie tegen macht verzekeraar

Ziekenhuizen, specialisten, huisartsen en verpleeghuizen gaan zelf bepalen welke zorg ze aanbieden. Het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk, de huisartsen en verpleeghuizen uit de regio hebben daar een plan voor gemaakt, schrijft Omroep Gelderland.

Tot nu toe bepaalde de zorgverzekeraar welk medicijn werd voorgeschreven, waar werd behandeld en hoe lang die behandeling mocht duren. De zorgaanbieders willen dat niet meer en draaien nu de rollen om.

Er komt een speciaal 'GezondVeluwe Keurmerk' voor verzekeraars. Om daarvoor in aanmerking te komen mogen de zorgverzekeraars geen beperkingen aan behandelingen en medicatie meer stellen. De specialist bepaalt hoe en waar een behandeling plaatsvindt. Als de verzekeraars niet akkoord gaan, kunnen ze geen afspraken maken met de behandelaars.

Directeur Theo Hiemstra van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe zegt tegen Omroep Gelderland: "De verhouding is scheefgegroeid en de bureaucratie is hoog. We draaien nu de rollen om. Niet de verzekeraars bepalen wat goed is voor patiënten, maar wij". De zorgverzekeraars hebben nog niet gereageerd op het plan.

Advertentie via Ster.nl