Herfstkleuren in Midden-Nederland NOS

Na een koele septembermaand was het ook in oktober van dit jaar vrij koud. Het gemiddelde over de afgelopen jaren is  10,7 graden Celsius in oktober, maar dit jaar eindigt deze maand met een gemiddelde temperatuur van 10 graden. 

Opvallend de afgelopen maand was de afwisseling van zonnige en zeer sombere perioden én die van zachte dagen en koude nachten. Op 13 oktober vroor het voor het eerst dit  seizoen. In het Limburgse Ell daalde de temperatuur tot  min 0,1 graden. 

Maandoverzicht oktober NOS

De zon scheen vooral aan het begin van de maand veelvuldig. Tussen 14 en 22 oktober werd in De Bilt slechts 1,5 uur zon gemeten; een zeer sombere periode. Uiteindelijk kwam het aantal zonuren overeen met wat 'normaal' is voor oktober. 

Sneeuw bij Vaals Lisette Heiligers

Verder kunnen we spreken van een droge maand. Gemiddeld valt er in oktober 83 millimeter neerslag; nu maar 35 millimeter. In het oosten van het land was het iets natter dan in het westen. Zo viel bij Wijk aan zee maar 18 millimeter en in het oosten van het land ongeveer 50 millimeter. 

In Limburg had de neerslag op 14 oktober een winters karakter in de vorm van natte sneeuw. Op de Vaalserberg werd het even wit.

STER reclame