Kaarsen en bloemen op de plek van de ramp AFP

Bij de brand vannacht in een nachtclub in Boekarest is een Nederlandse man gewond geraakt. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels weer ontslagen. Hij had geen behoefte aan verdere medische hulp of bijstand, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Minister Koenders heeft zijn Roemeense collega zijn condoleances overgebracht.

In de nachtclub in de Roemeense hoofdstad vielen 27 doden door een brand die veroorzaakt werd door vuurwerk op het podium. 184 mensen raakten gewond, van wie er 164 nog in het ziekenhuis liggen. Veel van hen zijn er slecht aan toe en de Roemeense autoriteiten vrezen dat het dodental verder oploopt. 

Het is nog niet gelukt om alle slachtoffers te identificeren. Van zeventien slachtoffers is de identiteit onduidelijk, omdat niet iedereen legitimatie bij zich had. 

President Klaus Iohannis heeft vandaag slachtoffers bezocht in een ziekenhuis in Boekarest en bracht een bezoek aan de rampplek. Hij beloofde onderzoek naar de oorzaken van de ramp: "Ik hoop dat we de resultaten zo snel mogelijk hebben, zodat dit soort dingen nooit meer kunnen gebeuren."

Roemeense president hoopt op snel resultaat onderzoek

De minister-president heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De politie onderzoekt of er sprake is van doodslag.

Ondertussen reageren Roemenen massaal op de oproep van de minister van Volksgezondheid om bloed te doneren voor de slachtoffers die nog in het ziekenhuis liggen. 

Mensen wachten tot ze bloed kunnen doneren AFP

Veel mensen hadden in eerste instantie niet door wat er aan de hand was, blijkt uit de verhalen van overlevenden. De zanger van de band heeft nog een grap gemaakt over de vlammen, schrijft een van de concertgangers volgens persbureau AP op haar Facebookpagina.

"Binnen dertig seconden had het vuur zich over het hele plafond verspreid. Mensen haastten zich naar de uitgang, maar het was te smal en mensen raakten in paniek", schrijft ze. "Achter me ontstond een stormloop. Mensen klommen over elkaar heen om te proberen naar buiten te komen." 

Vrouwen herdenken de slachtoffers van de ramp AFP

De nachtclub was gevestigd in de kelder van een oude fabriekshal en er zou maar een deur open zijn geweest toen de paniek uitbrak. Bij het concert waren tussen de 300 en 400 man aanwezig.

Volgens een ooggetuige die tegenover de club woont, was het een chaos op de rampplek. "Mensen waren bang, ze schreeuwden. Ambulances wisten niet wat ze moesten doen", zegt Florentina Dinca tegen AP. "Het was een nachtmerrie."

'Het was heel heftig'

STER reclame