Kai Verbij reed net onder de 35 seconden op de 500 meter ANP

Dat Michel Mulder en Jan Smeekens zich bij de KNSB Cup op de 500 meter niet bij de beste vijf rijders schaarden, was vrijdagavond een verrassing te noemen. Maar wat te denken van Kai Verbij? Met 34,99 zette hij een zeldzame prestatie neer. En dat op een ijsbaan als die van Enschede.

Verbij, tweevoudig wereldkampioen bij de junioren, moest alleen Ronald Mulder voor zich dulden. Zowel op de eerste als op de tweede 500 meter was Mulder sneller dan Verbij. Maar dat mocht de pret niet drukken. De eerste vijf schaatsers verdienden startbewijzen voor de wereldbekers en met twee scherpe tijden sleepte Verbij die tickets overtuigend binnen.

Ik moet zeggen dat het misschien zelfs een beetje vermoeiend was. Want het is best een groot televisieprogramma dat mij volgt.

Kai Verbij

Doorbraak

Hoewel hij vorig seizoen ook al bij de senioren reed, is hij toch nog niet heel bekend bij het grote publiek. Verbij moet namelijk nog wachten op zijn echte doorbraak. Het grote talent, zoon van een Japanse moeder en een Nederlandse vader, lijkt in zijn tweede jaar bij beslist.nl klaar te zijn om zich te gaan meten met de wereldtop.

"Ik heb voor het eerst op een laaglandbaan 34,99 gereden. Ik heb me dit jaar meer op de 500 meter gericht. De 1.000 meter is nog steeds mijn beste afstand, al wist ik dat er nu ook kansen waren. Maar dat ik nu 34,99 zou rijden, had ik niet gedacht. Ik was ook aan het schreeuwen toen ik over de finish kwam", aldus Verbij.

Top-5 500 meter

SchaatserBeste tijd
1. Ronald Mulder34,89
2. Kai Verbij34,99
3. Hein Otterspeer35,17
4. Gerben Jorritsma35,19
5. Kjeld Nuis35,22
Vijf Japanse cameraploegen volgen Verbij

Televisieprogramma

Ook in Japan is Verbij opgevallen. Een Japans televisieprogramma houdt het leven van het sprinttalent nauwlettend in de gaten. Verbij: "Het is een programma dat zich richt op half-Japanners in het buitenland. Ze kwamen er bij toeval achter dat ik half-Japans ben en dat ik op hoog niveau schaats. Ik kreeg de vraag of ze me mochten volgen en ik vond het prima."

In de wetenschap dat Verbij de laatste tien dagen uren is gevolgd door vijf Japanse cameraploegen maakt zijn prestatie misschien nog wel knapper. Of geeft al die aandacht juist een enorme boost?

"Nee, eigenlijk niet. Ik moet zeggen dat het misschien zelfs een beetje vermoeiend was. Want het is best een groot televisieprogramma dat mij volgt. Ze zijn al anderhalve week in Nederland. Voor mij. Ik heb vorige week al drie dagen met ze gefilmd", legt Verbij uit. "Dat was best wel vermoeiend, ik kwam niet echt toe aan mijn rust."

'Japanner' Verbij geniet in Obihiro

1.000 meter

De eerste missie zit erop. Nu nog een startbewijs voor zijn favoriete 1.000 meter, de afstand die zondag op het programma staat. Als hij ook voor de kilometer een ticket weet te veroveren, kan het een mooi seizoen worden voor de Zuid-Hollander.

En die kans is groot, in deze vorm. Daar komt nog bij dat het zelfvertrouwen ook aanwezig is bij Verbij. "Ik weet van mezelf dat ik onder spanning goed kan presteren", zegt hij zelfbewust.

STER reclame