Een Zwarte Piet en een roetpiet ANP

Piet blijft in meeste gemeenten zwart

time icon

In de meeste gemeenten in Nederland blijven de pieten zwart of bruin tijdens de intocht van Sinterklaas. Dat blijkt uit een peiling van het Algemeen Dagblad, waaraan 262 van de 393 Nederlandse gemeenten meededen. In niet meer dan zestien van die gemeenten zijn andere pieten te zien.

21 gemeenten hebben nog geen besluit genomen over de deelname van Zwarte Piet aan de intocht. In de andere 225 gemeenten verandert er weinig tot niets. Zij zeggen dat de discussie niet speelt of vinden het onzin om Zwarte Piet in verband te brengen met racisme.

De gemeenten die iets aan de intocht veranderen, kiezen vaak voor het gebruik van roetpieten of schoorsteenpieten, met vegen in hun gezicht. Ook zetten ze gekleurde pieten in.

Standpunt

Onder meer in Amsterdam en Den Haag zijn dit jaar andere pieten. Ook gemeenten als Almere (Flevoland), Lelystad (Flevoland), Haaren (Noord-Brabant), Winterswijk (Gelderland) en Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland) veranderen iets aan de sinterklaasviering.

Etten-Leur in Noord-Brabant wisselde in korte tijd een paar keer van standpunt. De gemeente wilde eerste andere pieten, besloot daarna om niets te veranderen en zegt nu dat er nog geen beslissing is genomen.

STER Reclame