De ministers Steinmeier (Duitsland), Kerry (VS) en Hammond (VK) overleggen in Wenen
NOS Nieuws

Eerste Syrië-top levert weinig concreets op

Hoewel alle betrokken landen spraken van een 'historische', 'waardevolle' en 'constructieve' bijeenkomst, heeft de internationale Syrië-top in Wenen weinig concrete resultaten opgeleverd.

De top werd bijgewoond door zeventien landen, waaronder ook de aartsvijanden Iran en Saudi-Arabië, en vertegenwoordigers van de EU en de VN. Syrië en het Vrije Syrische Leger, de door het westen gesteunde rebellengroep, deden niet mee aan de top.

Het beste nieuws na afloop was waarschijnlijk dat een meerderheid van de deelnemers volgende week voor een tweede keer wil samen komen.

Weinig concrete resultaten na Syrië-overleg Wenen

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius waren de deelnemers aan de conferentie het globaal eens over zaken als een nieuwe Syrische grondwet en dat de VN een vredesproces moet gaan leiden.

"De VN-gezant is gevraagd om de partijen op de grond te betrekken en om toe te werken naar een gezamenlijke regering en uiteindelijk verkiezingen", zegt correspondent Sander van Hoorn. "De VN heeft nu de steun gekregen van alle landen die ertoe doen. Dat was eerder niet het geval."

Assads rol

Maar er blijven volgens Van Hoorn veel beren op de weg. Grootste struikelblok is de rol van president Assad. "Fabius ziet geen enkele rol voor hem weggelegd. Maar anderen, vooral Iran, denken daar anders over."

Rusland, net als Iran bondgenoot van Assad, zei bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Lavrov dat Syrië zelf moet bepalen wat er met Assad moet gebeuren.

'Syrië-overleg is hooguit het begin van het begin'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl